Search

Donosimo odlomak iz knjige \"Plant Tribe\" - saznajte kojih to 6 biljaka pročišćava zrak u stanu!

Donosimo odlomak iz knjige "Plant Tribe" - saznajte kojih to 6 biljaka pročišćava zrak u stanu!

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Autori bestsellera "Urban Jungle" Igor Josifović i Judith de Graaff ovog proljeća vratili su se na police knjižara s novom knjigom "Plant Tribe" koja se bavi čarolijom brige o kućnim biljkama. Riječ je o knjizi koja na pitak i zabavan način donosi znanje i savjete o održavanju biljaka kroz priče o prostorima ispunjenim životom i njihovim vlasnicima diljem svijeta. Josifović i de Graaff  posjetili su sveukupno 17 stanova od Sjedinjenih Američkih Država preko Brazila pa sve do Europe i pokazali kako živi pleme koje voli i poštuje biljke. Zanimljive priče otkrivaju na koji je način zelenilo obogatilo njihove dane ili im je čak promijenilo život. Čitatelji mogu lako naučiti kako biljke potiču kreativnost kroz terapiju hortikulturom i kako usporavanje i povezivanje s prirodom može povoljno utjecati na sve aspekte života. Tu je i vodič za svaku prostoriju u domu, s preporučenim biljkama, kao i savjetima i trikovima kako da ih održavate. Danas vam ekskluzivno donosimo odlomak iz knjige "Plant Tribe" - ovo je šest biljaka koje će učiniti zrak u vašem prostoru zdravijim i čistijim.

Dobro je poznato (i znanstveno potvrđeno) da biljke pomažu u pročišćavanju zraka u stanovima. Ne samo da apsorbiraju toksine i oslobađaju svjež kisik, već utječu pozitivno na energiju prostora jer poboljšavaju uvjete života generalno. Dobra vijest je da većina biljaka ima tu sposobnost. One uklanjaju toksine koje emitiraju sintetički materijali i vlakna u zatvorenim prostorima (kao što su plastika, tepisi i slično), ali i one koji stižu sa zagađenim zrakom izvana.

Ženska sreća (Spathiphyllum)

Donosimo odlomak iz knjige "Plant Tribe" - saznajte kojih to 6 biljaka pročišćava zrak u stanu! (фото 1)

Engleski naziv za ovu biljku je Peace Lily (Ljiljan mira) i jasno je da je na svim jezicima označava nešto lijepo i pozitivno. Zaista donosi mir i harmoniju u prostore gdje živi, zanimljivog je izgleda, ima tamnozelene listove i bele dijelove nalik cvjetovima, a radi se o pricvjetnim listovima u čijoj se sredini nalazi manje vidljiv valjkasti cvijet. Relativno je laka za održavanje i prija joj da bude na mjestu gdje nema previše svjetla.

Uklanja: benzen, ugljen-monoksid, formaldehid, trikloretilen i ksilen

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Donosimo odlomak iz knjige "Plant Tribe" - saznajte kojih to 6 biljaka pročišćava zrak u stanu! (фото 2)

Ovo je jedna od biljaka koja najlakše uspijeva u kućnim uvjetima, a kada je riječ o čistom zraku ona kao da ima super moći jer efikasno smanjuje koncentraciju štetnih čestica u zraku. Osim što je jako koristan, ovaj puzavac je i jako lijep, s listovima nepravilnog oblika u različitim bojama. Lako se uzgaja u klasičnim teglama i onim visećim (riječ je ipak o biljki penjačici), pa čak i u vodi.

Uklanja: benzen, formaldehid, trikloretilen i ksilen

Sanseverija ili svekrvin jezik (Sansevieria)

Donosimo odlomak iz knjige "Plant Tribe" - saznajte kojih to 6 biljaka pročišćava zrak u stanu! (фото 3)

Ovo je jedna zaista sjajna biljka! Naime, teže ju je ubiti nego održati u životu i podiže nivo pozitivne energije svuda oko sebe, pa čak i ako je smjestite u mračan hodnik. Po feng shuiju ovo je biljka s najviše pozitivne energije. Savršen je izbor za spavaću sobu, jer će upiti ugljični dioksid, a tijekom noći će otpustiti kisik, što će vaš san učiniti boljim.

Uklanja: benzen, formaldehid, trikloretilen i ksilen

Aloe vera

Donosimo odlomak iz knjige "Plant Tribe" - saznajte kojih to 6 biljaka pročišćava zrak u stanu! (фото 4)

Ovo nije samo biljka, ovo je doktor među biljkama! Aloe vera je kroz povijest korištena i voljena upravo zbog ljekovitosti, a i zbog toga što potiče dobru energiju. Aloe vera gel ima protuupalna svojstva. Briga o njoj naučit će vas da još više cijenite prirodu i njene darove. Ona neće samo pročistiti zrak u stanu, ona će pokazati i količinu zagađenosti. Naime, ako se na listovima pojave smeđe točke, to je indikator da su u zraku prisutne štetne kemikalije.

Uklanja: formaldehid

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Donosimo odlomak iz knjige "Plant Tribe" - saznajte kojih to 6 biljaka pročišćava zrak u stanu! (фото 5)

Neki ljudi smatraju da je klorofit, zeleni ljiljan ili "pauk biljka" obična i nezanimljiva, ne shvaćajući da je upravo ona izvor velikog veselja. Svi vlasnici oni koji je imaju kod kuće uvjerili su se u njezine pozitivne efekte na ambijent, čak i kada se posebno ne brinu o njoj. Potrebno joj je minimalno njege i ona će bujati. Prizor novih, svježih listova, garantirano donosi osmijeh na lice.

Uklanja: formaldehid i ksilen

Filodendron (Philodendron)

Donosimo odlomak iz knjige "Plant Tribe" - saznajte kojih to 6 biljaka pročišćava zrak u stanu! (фото 6)

Ovu mega popularnu biljku svi vole! Veliki listovi srcolikog oblika i veličina koju može dostići, čine ju omiljenim izborom mnogima. Plus je i što raste i razvija se brzo, posebno kada je izložen direktnom svjetlu. Filodendron je idealan da ga smjestice pokraj polica, vrata, ili okvira prozora - on će pronaći svoj put uz koji će se "popeti". Izaberite ga zbog instant feelinga džungle, sam pogled na ovu prelijepu biljku smiruje.

Uklanja: formaldehid

Leave a comment

više