Search

Dosadio vam je Amazon? Predlažemo neku od ove tri online knjižare kao adekvatnu zamjenu

Dosadio vam je Amazon? Predlažemo neku od ove tri online knjižare kao adekvatnu zamjenu

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Nije nužno da nam nešto stvarno apsolutno dosadi da bismo željeli unijeti neku promjenu. Amazon volimo i to je mjesto kojem se okrećemo za sve što nam treba i ne treba i što nismo znali da nam može zatrebati, a veoma često i knjige kojih nema u domaćih knjižarama naručujemo upravo ovdje. Jednostavno je, pregledno i brzo, međutim ova virtualna knjižara nije jedino mjesto gdje možete krenuti u potragu za novim omiljenim naslovima. Donosimo vam još tri virtualne lokacije gdje vas čekaju milijuni i milijuni knjiga (nije hiperbola, zaista govorimo o milijunima), i baš kao i Amazon, svi imaju free shipping!

Amazonova sestrinska kompanija, ali s ekspertizom i fokusom samo na knjige, koja slovi za najveću i najbrže rastuću adresu na kojoj se nalazi više od 20 milijuna naslova koje je moguće naručiti s bilo koje točke na svijetu. Book Depository je u potpunosti posvećen knjigama i svemu što ide uz njih da bi uživanje u čitanju bilo maksimalno, tako da je ovo sjajna stanica za sve bibliofile koji uz dobar naslov žele da imaju i adekvatne obilježivače stranica, pa i ostali knjiški stationary. Pored toga što ponuda broji milijune različitih naslova, Book Depository ima poseban dio bargain shop u kojem se nalaze svi naslovi koji su trenutno na sniženju. Ta lista se stalno mijenja i dopunjuje, a sniženja su poprilična pa neka skuplja izdanja vrijedi pričekati da se pojave tamo.


Wordery je svoj život započeo prije gotovo deset godina, točnije 2012. kada je petoro prijatelja poželjelo da napravi nešto drugačije u svijetu knjiga. Svi su godinama radili u izdavaštvu i dijele ljubav prema knjigama i strast za čitanjem i sasvim logičan korak je bio napraviti neko mjesto gdje bi se knjige približile svima. Njihova stranica trenutačno broji deset milijuna naslova, a broj partnera s kojima surađuju je u konstantnom porastu. Osima toga što su jedna od najaktivnijih online knjižara, aktivno je kod njih riječ koja se vrlo doslovno shvaća i gotovo od samih početka su posvećeni dobrotvornom radu. U nekoliko paralelnih projekata koje vode bore se protiv nepismenosti i za poboljšavanje uvjeta učenja za sve te rade na povećanju stope pismenog i obrazovanog stanovništva jer vjeruju da je to glavna mjera zdravog društva. Udružili su se s mnogim dobrotvornim ustanovama koje se bave opismenjavanjem i lokalnim osnovnim školama u cilju promoviranja ljubavi prema čitanju kod najmlađih, pa kupovati kod njih znači indirektno utjecati na poboljšanje ne samo sebe, nego i svijeta u kojem živimo.


Svijetla priča nastala iz mračnog postdiplomskog životnog bluesa, kako tvrde osnivači ili barem, kako ide legenda, o ovoj online knjižari. Kreece i Xavier su zajedno studirali i jednom prilikom Kreece je došao na ideju da stare sveske i bilješke svog cimera, koji stoje nagomilane po sobi i koje ovaj više ne otvara, uz njegov pristanak objavi online, dostupne za prodaju. Iako tada semestar nije trajao, bilješke su se rasprodale u rekordnom roku, a njih dvojica otkrili biznis model i zainteresirali se za online prodaju knjiga. Sljedeća stepenica je bila skupljanje stručnih knjiga i beletristike od svih u kampusu. Skupili su 2000 knjiga i sve preprodali za deset tisuća američkih dolara, što je bio prvi ozbiljniji novac za ozbiljniji biznis. Nakon toga je sve povijest i BetterWorld Books je postala jedna od poznatijih online knjižara. Osim prvobitne, knjiške djelatnosti, veoma su okrenuti zaštiti životne sredine i rade na rješavanju problema prekomjerne konzumacije papira.

Leave a comment

više