Search

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i slave žensku seksualnost

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i slave žensku seksualnost

Tekst: BURO.


Sex wellness je kao koncept u potpunosti izmijenio ne samo sex industriju već i pogled na žensku seksualnost i pažnju koja joj se poklanja, način na koji se o ženskoj seksualnosti priča i kakvo mjesto zauzima u svakodnevici. Bilo kako bilo, riječ je o povijesnom pomaku. A ako se za neko vrijeme može reći da je vrijeme ženskog osnaživanja, to je ovo vrijeme. Mnoge žene su tijekom povijesti bile te koje su donijele promjene, najavljivale i sprovodile revolucije i borile se riječju i djelima za mnogo ravnopravniji svijet. Upravo zato, izdvajamo šest knjiga spisateljica, aktivistica, poduzetnica i drugih žena koje su svojim djelovanjem promijenile povijest seksa i ženskog zadovoljstva.

“virgin”

Hanne Blank

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i slave žensku seksualnost (фото 1)

Ultimativna povijest o mitskom i poprilično diskutabilnom konceptu - nevinosti. Koncept nevinosti je važan za razumijevaje ženske povijesti i različitih učitavanja kojima je ona podložna, a Hanne Blank vodi čitateljice i čitatelje na nevjerojatno putovanje koje je splet istraživanja, znanosti, povijesti i popularne kulture u cilju demistifikacije koncepta koji ima toliki utjecaj na društvo.

“what do women want”

Daniel Bergner

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i slave žensku seksualnost (фото 2)

Knjiga Daniel Bergner će okrenuti sva vaša znanja i razmišljanja o ženskoj seksualnosti naglavačke. Ono što poznajemo iz iskustva i ono što mislimo da znamo će se sasvim rastresti i pretumbati. Zasnovana na temeljnom istraživanju i intervjuima s mnogima od znanstvenika preko seksologa do “običnih” žena, Bergnerina knjiga postavlja pitanje na čemu je zasnovana ženska seksualnost i otvara pitanje ženske požude. Ova knjiga je nezaobilazno štivo za sve one koji čeznu za istinskom intimnošću i emotivnom povezanošću, i ne slovi bez razloga za "knjigu koju treba pročitati svaka žena na svijetu".

“re-making love: The Feminization of Sex”

Barbara Ehrenreich, Elizabeth Hess, Gloria Jacobs

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i slave žensku seksualnost (фото 3)

Knjiga koja prati razvoj seksualne revolucije u Americi, a koja ima u mnogome veze i s ostalim dijelovima svijeta u kojima se slično seksualno buđenje dogodilo u neko okvirno slično vrijeme poslije sredine prošlog stoljeća. Knjiga argumentita da se nasuprot popularnom mišljenju, seksualna revolucija 60-ih dogodila zbog poleta i poriva ženske želje, a ne muške. Prepuna suvremenih anegdota i povijesnih paralela, “Re-Making Love” donosi priču o tome kako su žene u potpunosti transformirale način na koji naša kultura razumije seks, ljubav i uživanje.

“straight sex: rethinking the politics of pleasure”

Lynne Segal

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i slave žensku seksualnost (фото 4)

U ovoj knjizi Segal ispituje feminističke poglede na seksualnost i ističe da, iako muškarci svakako nisu neprijatelji, jezik seksa je izrazito falocentričan. Ona prati razvoj ženske seksualnosti od 60-ih do ranih 90-ih i paralelno sa ženskom diskutira i o muškoj seksualnosti. Segal je beskompromisna, nepokolebljiva i iskrena u svojim stavovima i vraća žensko zadovoljstvo i priču o njemu, onome kome i pripada. Ženama.

“sex workers unite: A History of the Movement from Stonewall to SlutWalk”

Melinda Chateauvert

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i slave žensku seksualnost (фото 5)

Prostitutke, poslovna pratnja, striptizete i porno glumice su nerijetko sistematski otpisane iz povijesti, nerijetko im je pripisana uloga žrtve, i gotovo uvijek su na margini društva, sistema, povijesti. Ova knjiga se pojavljuje kao sveto pismo koje ispravlja stvari na tom planu, razdvaja bitno od nebitnog, laži i istine, ispravlja predrasude i pogrešno postavljene koncepcije, i svakoga tko je uzme u ruke vodi na pet desetljeća dug put aktivizma seks-radnica, borbe za rodna i seksualna prava, i ženskog aktivizma za ravnopravnost i sindikalno organiziranje.

"Vibrator Nation: How Feminist Sex-Toy Stores Changed the Business of Pleasure"

Lynn Comella

Šest knjiga koje govore o ženskom zadovoljstvu i slave žensku seksualnost (фото 6)

Najsvježije štivo na listi koje otvara vrata u društvenu povijest i ulogu vibratora u društvenim i kulturološkim promjenama. Vraća nas u relativno nedavni trenutak, kada je mala grupa feministica poduzetnica 70-ih godina, zajedno s mnogo otvorenijom pričom o seksu i ženskoj masturbaciji, uvela vibrator u mainstream kulturu. Ove žene su znale da prodaja sex igračaka ženama nije samo dobar biznis, već i sjajna prilika za seks edukaciju. Od tog trenutka na dalje, stvari su postajale sve transparentnije, a konačno smo došli u vrijeme kada su seks igračke toliko napredne da se pod jedan, mogu opušteno držati van ladice jer izgledaju kao posljednji dizajn trend, i pod dva, iz generacije i generacije su sve naprednije za ultimativno uživanje. Jackpot!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više