Search

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo

Naši favoriti

Tekst: Lidija Lončarić


Image: PR,
Unsplash

Volimo one slobodne trenutke u kojima je najljepše zavaliti se na kauč ili fotelju, otvoriti dobru knjigu i pročitati nekoliko stranica opušteno i bez žurbe. Kako su takvi trenuci danas postali prava rijetkost, veseli nas kada dobro štivo uspijemo prepoznati od prve pa onda uživamo u još mrvicu većoj mjeri.

Kako bi hladni zimski dani u vlastitom dnevnom boravku bili još malo ugodniji, donosimo vam popis naših 10 favorita koje smo ove godine s veseljem čitali. Može vam poslužiti kao ideja za ono što ćete tek čitati ili kao inspiracija za savršen božićni poklon onoj jednoj prijateljici ili prijatelju koji obožavaju čitanje.

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 1)

Zovi me svojim imenom

Priča iz pera američkog pisca Andréa Acimana, o 17-godišnjem Eliu i prijatelju njegova oca, Amerikancu Oliveru smještena je u Italiji i razvija se na sasvim neočekivan način. Riječ je o ljetnoj romansi koju nećete tako brzo zaboraviti, prepuna je divnih prizora, a nakon što pročitate knjigu, čeka vas i istoimeni film s više nego odličnim glumcima, scenografijom i detaljima koji upadaju u oko. Naš apsolutni favorit 2019. godine!

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 2)

Pedeset cigareta za Elenu

Domaća autorica Marina Vujčić ove je godine izdala knjigu "Pedeset cigareta za Elenu" u kojoj spaja teoriju kaosa te tihi i neprimjetan "leptirov učinak" kroz četiri paralelne priče, naizgled nepovezane, a ipak posve smislene. Cijela se priča odvija u samo 24 sata i na savršen način prikazuje kako odluke jedne osobe utječu na ostatak svijeta, a da toga ni sami nismo svjesni.

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 3)

Žene koje kupuju cvijeće

Za one željne opuštenog, zabavnog, romantičnog, ali i uzbudljivog štiva, odličan odabir bit će knjiga "Žene koje kupuju cvijeće" autorice Vanese Montfort. Govori o pet različitih žena i njihovoj potrazi za neovisnošću i ostvarenjem snova, a cijela je priča upakirana u pitak roman o kojem ćete kasnije još dugo razmišljati.

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 4)

Ti

Ako ste ove godine gledali hit seriju "You" koja je uzbudljivom radnjom osvojila svijet, mogla bi vas razveseliti vijest kako je na hrvatsko tržište stigao prijevod istoimene knjige po kojoj je sama serija nastala. Riječ je o knjizi Caroline Kepnes koja se od početka do kraja čita u jednom dahu, a govori o ljubavi koja prelazi sve granice zdravog razuma. U slučaju da seriju još uvijek niste pogledali, knjiga "Ti" mogla bi biti savršen uvod u gledanje iste.

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 5)

Educated: A Memoir

Memoari Tare Westover odmah po izlasku našli su se među najtraženijima godine, a sada kada ih se napokon može nabaviti i u domaćim knjižarama, vrijeme je da i mi otkrijemo priču mlade žene čiji je životni put i više nego intrigantan. Taru su, naime, odgojili roditelji koji nisu vjerovali u sistem javnog obrazovanja, a kroz odrastanje bila je dužna pomagati im i u poslovima oko kuće. Danas je vlasnica doktorata i nekoliko magisterija i njezina je priča jedna od onih za koju naprosto morate znati.

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 6)

Djevojka koja je morala umrijeti

Ljubitelji serijala Millennium ove su godine jedva dočekali dolazak posljednjeg, finalnog izdanja. U knjizi "Djevojka koja je morala umrijeti", trećem romanu Davida Lagercrantza, napokon se otkrivaju sudbine glavnih likova, buntovne Lisabeth Salander i istraživačkog novinara Mikaela Blomkvista. Napeto, iznenađujuće i originalno štivo koje po posljednji put vodi na već poznato putovanje idealno je štivo za sve one koji su u jednom dahu pročitali "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom", "Kule u zraku", "Što nas ne ubije" te "Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu".

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 7)

Plemeniti gospodin u Moskvi

Zasigurno jedna od najpopularnijih, ona koju je napisao Amor Towels, nebrojeno je puta proglašena knjigom 2019. godine, a govori o grofu Aleksandru Rostovu osuđenim na doživotni kućni pritvor čiji se život u potpunosti preokreće. Rostov, naime, proživljava preobrazbu koja ga od dokonog bogataša pretvara u čovjeka s ozbiljnim zadatkom koji mora izvršiti i također je jedna od onih, sudeći prema brojnih pohvalama, koje se jednostavno moraju pročitati.

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 8)

Lekcije: Moj put ka smislenom životu

Top model Gisele Bundchen nedavno je izdala knjigu "Lekcije: Moj put ka smislenom životu" u kojoj čitateljima dijeli savjete za bolji život, ali i osobna iskustva koje je doživjela kroz godine karijere supermodela. Lijepa Gisele u knjizi progovara o teškim životnim razdobljima i otkriva tajne onih sretnijih trenutaka, a u istoj se nalaze i plan prehrane te plan tjelovježbe.

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 9)

Voli nju divlju

Početkom godine na policama domaćih knjižara pojavila se prava poslastica za ljubitelje poezije. Riječ je pjesničkoj zbirci "Voli nju divlju" anonimnog autora koji piše pod pseudonimom Atticus. U svojoj se zbirci dotiče stvarnih životnih trenutaka s kojima se zatim, mi kao čitatelji, itekako možemo poistovjetiti, ali i onih trenutaka koji u sekundi mijenjaju život. "Voli nju divlju" prva je knjiga ovog anonimnog autora, a drugu, "The Dark Between Stars" izdao je prošle godine te se nadamo kako će se i ta zbirka pjesama uskoro naći na policama nama dostupnih knjižara.

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 10)

Svi bismo trebali biti feministi i feministkinje

Knjiga "Svi bismo trebali biti feministi i feministkinje" Chimamande Ngozi Adichie, jedne od najpopularnijih feminističkih autorica današnjice, u vrlo je kratkom roku postala svojevrsni manifest modernih žena, a donosi jedinstvenu definiciju feminizma 21. stoljeća, govori o osviještenosti muškaraca i žena te kroz stvarne priče donosi stvarno stanje svijeta u kojem se nalazimo. Kada je knjiga izašla, naslov iste našao se čak i na majicama s potpisom Diora, a ovog je ožujka napokon stigla i na police domaćih knjižara u hrvatskom izdanju.

Imamo popis 10 hit knjiga o kojima se ove godine najviše pričalo (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više