Search

Ingrid Divković odsad za vas odabire knjige! Razgovarali smo s njom o prvoj po redu koja izgleda odlično

Ingrid Divković odsad za vas odabire knjige! Razgovarali smo s njom o prvoj po redu koja izgleda odlično

"Knjižnica srca"

Tekst: E.G.


Image: PR,
Unsplash

S velikom ponosom Stilus knjiga predstavlja novu biblioteku - Knjižnica srca Ingrid Divković. Hrvatska književna zvijezda, sada i Stilusova urednica, koja svojom prozom za dušu redovito dotiče srca mnogobrojnih čitatelja u Hrvatskoj i regiji, odabirat će i "posvajati" knjige koje će nositi naslov "knjižnica srca", te ih predstavljati čitateljskoj publici pod vlastitim zaštitnim imenom. Tvornica lutaka škotske autorice Elizabeth MacNeal prva je knjiga iz knjižnice srca. Očaravajuća priča o mladoj ženi koja želi postati umjetnica, i o muškarcu čija opsesija može zauvijek uništiti njezin svijet, ovaj prvijenac dobitnik je prestižne nagrade Caledonia Award i jedan od naslova koji je bučno pao na književnu scenu posljednjih nekoliko godina, kad su prava prodana nakon aukcije u kojoj je sudjelovalo četrnaest izdavačkih kuća. Ovo književno remek-djelo zarobit će pažnju čitatelja od prve stranice i odvesti nas u viktorijanski London, u povijesno dobro utemeljenu priču sa zapletom od kojeg srce stane.

Poznate ste književnica i nagrađivana blogerica, a sad imate i vlastitu biblioteku u sklopu izdavačke kuće Stilus knjiga. Kako je došlo do ideje za ovaj projekt?

Ovaj divni projekt potaknuo je glavni urednik Stilus knjige George Alessandro Laidlaw koji mi je nakon dvije godine poznanstva i mojih dviju izdanih knjiga u sklopu Stilusa ponudio suradnju koju zaista nisam mogla odbiti.

Ingrid Divković

Prva knjiga biblioteci je Tvornica lutaka, nagrađivani prvijenac škotske autorice Elizabeth MacNeal. Što nam možete reći o njoj? Zvuči fascinantno.

Upravo takva "Tvornica lutaka" i jest - fascinantna. Naime, mlada autorica Elizabeth MacNeal apsolutno me oduševila na toliko književnih razina i zato sam je bez dugog razmišljanja prigrlila k sebi. Tematika i radnja njezine prve knjige, vrijeme i atmosfera, likovi i njihova duboka kompleksnost, ton pripovijedanja i autoričin bogat narativni stil nešto je što me nosilo kroz knjigu na način koji se na trenutke činio potpuno realnim, a s druge strane potpuno bunovnim. Čitajući "Tvornicu lutaka" moje se biće iz trenutka u trenutak širilo i skupljalo poput zjenice oka, pobuđujući time ne samo moja osjetila nego i dušu i srce. Sigurna sam da će to činiti i hrvatskim čitateljima i čitateljicama.

Kakav je osjećaj kad od čitatelja i ljubitelja knjiga postajete urednica? Je li odnos s knjigama drukčiji?

Kad su knjige u pitanju, u meni je osjećaj uvijek isti, jedino je odgovornost sa svakom novom ulogom drugačija i veća. Kao autorica naučila sam nositi se i s dobrim i s lošim kritikama, uvažavati osjećaje svojih čitetelja, ali i dalje ostati dosljedna sebi, svojim književnim nagnućima i stilu. Kada sam u ulozi čitatelja, to je dakako sasvim drugačija priča, najopuštenija svakako, jer u takvoj ulozi, ulozi čitatelja/promatrača ne posjedujem stvaralačku odgovornost, što mi daje novi prostor za osobnu kontemplaciju. I na koncu, naći se u ulozi urednice svakako zahtijeva jedan malo objektivniji, čak i kritičniji pristup književnom djelu, autoru i cijeloj književnoj atmosferi, ali je svakako izazov koji sam vrlo rado i otvorenog srca i uma prigrlila.

Ingrid Divković odsad za vas odabire knjige! Razgovarali smo s njom o prvoj po redu koja izgleda odlično (фото 1)

Što je važno kod jedne knjige da bude dio Knjižnice srca? Je li bitan žanr, vrsta knjige ili pak nešto treće?

Ono što je važno za knjige koje će se pronaći u Knjižnici srca prvenstveno je to da se u njihovu stilu i sadržaju može okusiti emocija pisca, a ne isključivo iskustvo i erudicija. To su knjige koje će ponajprije evocirati emocije i sva ona suptilna čitateljska stanja, što nikako ne znači da racionalno, iskustveno i diskurzivno neće biti prisutno, dapače, naslovi će biti vrlo bliski i životni, no naglasak će, kao što rekoh, biti na osjetilnom i srcu bliskom. Za početak, u Knjižnici srca svoje će mjesto najprije pronaći beletristička djela, a s vremenom bih svakako razmatrala i publicističke naslove koji zahvaljujući tematici, ali i stilu pisanja imaju potencijal nahraniti čitateljska srca.

Vi ste jedina Stilusova domaća autorica. Planirate li možda uključiti i knjige nekih domaćih autora u svoju biblioteku?

Tako je. Od 2017. godine kada je krenula suradnja između Stilus knjige i mene, ja sam još uvijek jedina hrvatska autorica u toj izdavačkoj kući, što mi na neki način iskreno laska. Na pitanje planiram li u Knjižnicu srca uključiti i domaće autore, za sada vam to ne mogu potvrditi, ali ne mogu ni reći da se to jednom neće dogoditi. Prostora u mojoj Knjižnici srca ima dovoljno, ali vrijeme će pokazati koje će knjige pronaći put do nje.

Možete li nam otkriti koje naslove još planirate objaviti pod znakom Knjižnica srca i koliko mislite da će ih biti?

Osobno vjerujem da će se Knjižnica srca razvijati u najboljem i najljepšem mogućem smislu. Osim "Tvornice lutaka" čijem se izdavanju jako radujem, svoje mjesto pod hrvatskim čitateljskim nebom čekaju i naslovi "Bazen" te "Uvez" - književno drugačije, ali podjednako očaravajuće književne priče koje će osvojiti srca čak i najzahtjevnijih čitatelja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više