Search

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari

Tekst: BURO.


Novinari, urednici, stilisti... To su ljudi koji modnu industriju poznaju bolje od ikoga i iz njihovog pera dolaze najzanimljivija (i najpikantnija) otkrića o hermetički zatvorenom modnom svijetu koji intrigira javnost. Realni događaji, sočni tračevi, anegdote, sve to je sažeto u neka djela koje vam predstavljamo danas, a iza kojih stoje kreativci koji su, svatko na svoj način, sudjelovali u stvaranju mita o modnoj industriji. Ovih deset knjiga trebate staviti na svoju listu, čak i ako niste modni fanatik.

"THE VANITY FAIR DIARIES 1983-1992"

Tina Brown

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 1)

Ova knjiga izašla je 2017. godine i odmah postala omiljena tema javnosti zato što je potpisuje Tina Brown, urednica magazina "Vanity Fair", a za temu ima upravo godine koje je provela u ovoj publikaciji. Iako je na momente puna hvale za samu sebe, Tina je veći dio knjige "The Vanity Fair Diaries 1983-1992" zasnovala na svojim dnevnicima iz tog drugačijeg i glamuroznijeg vremena (onog za kojim je cijela modna industrija nedavno dobila napad nostalgije) pa je njen opis osobnog iskustva mlade žene koja dolazi na odgovornu poziciju u izdavaštvu, obično rezerviranu za muškarce, nešto s čime se mnogi od nas mogu poistovjetiti. Na primjer, Tina priča o tome kako nikada nije sama skupila hrabrost da traži povišicu iako je magazin učinila profitabilnim. Dotaknula se i paničnog straha od usporavanja tempa života. Zvuči poznato?

"GRACE, A MEMOIR" I "GRACE, THIRTY YEARS OF FASHION AT VOGUE"

Grace Coddington

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 2)
Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 3)

Grace Coddington je jedna jedina, ali zato ima dvije knjige koje podjednako volimo. "Thirty Years of Fashion at Vogue" iz 2015. godine je knjiga fotografija, a ako vjerujemo u onu izreku da fotografija govori tisuću riječi, onda je doista neprocjenjiva i pružit će vam uvid u nevjerojatne vizuale na kojima je Coddington radila za američki Vogue. Prije ove knjige je 2012. predstavila svoje memoare „Grace: A Memoir“ koji su ikonični koliko i ona sama. Koliko znamo prava na filmsku adaptaciju već je kupila produkcijska kuća A24 koja stoji iza Coppolinog filma "Bling Ring".

"D.V."

Diana Vreeland

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 4)

Jedna od najvećih legendi modne industrije Diana Vreeland, jedina je žena koja iza sebe ima vodeće pozicije u najpoznatijim modnim magazinima u Americi (Vogue i Harper's Bazaar), a svoj doprinos je dala i Metropoliten muzeju. Kada je 1984. godine napisala svoju biografiju "D.V.", svijet je imao velika očekivanja koja je Vreeland opravdala. Ovo je štivo koje vam mora proći kroz ruke ako se smatrate istinskom ljubiteljicom mode.

"INSIDE VOGUE" I "CLOTHES AND OTHER THINGS THAT MATTER"

Alexandra Shulman

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 5)
Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 6)

Alexandra Shulman je sjedila na čelu britanskog Vogue magazina punih 25 godina. O svojim iskustvima u modnoj Bibliji napisala je dvije knjige iz dva različita kuta, ali oba jednako zabavna.. "Inside Vogue: My Diary Of Vogue’s 100th Year" se bavi izdanjem i eventom koji je obilježio 100 godina magazina (s Kate Middleton na naslovnoj), a ”Clothes and Other Things that Matter” je osobniji uvid u njeno iskustvo moćne igračice u industriji modnog izdavaštva.

"MAN REPELLER, SEEKING LOVE FINDING OVERALLS"

Leandra Medine

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 7)

Fantastičan osobni stil, fantastično viđenje mode i jednako fantastično pisanje tri su načina na koja možemo opisati Leandru Medine. Jedna od najpoznatijih blogerica, razvila je svoju javnu ličnost, stilski izričaj i posao do neslućenih visina, a knjiga koju je izdala 2013. godine "Seeking Love, Finding Overalls" je kolekcija njenih životnih sjećanja kroz prizmu odjeće koju je u životu voljela i odijevala. Svatko tko je upoznat s njenim stilom pisanja zna da ga očekuje razdragano i duhovito štivo.

"MY PARIS DREAM"

Kate Betts

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 8)

"My Paris Dream" je memoar o odrastanju i tome kako je biti mlada modna novinarku u Parizu osamdesetih godina, a potpisuje ga bivša urednica magazina Vogue i Harper’s Bazaar, Kate Betts. Praktično priča o mladoj ženi koja pokušava pronaći svoj put u svijetu modnih revija, najvećih dizajnera francuske modne scene i živopisnih likova koji su obitavali u francuskoj prijestolnici stila. Bettsova je vidjela sve.

"TALES FROM THE BACK ROW"

Amy Odell

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 9)

Knjiga "Tales From the Back Row" obećava uvid u to "kako doista izgleda raditi u modnoj industriji" izjavila je njena autorica Amy Odell, bivša urednica online izdanja Cosmopolitana i prva novinarka koja je pisala za "The Cut" - modni blog "New York Magazina". U ovoj knjizi ona nam mapira i prepričava svoj uspon kroz mrežu modnih medija i vodi nas iza kulisa kroz sve ekscentrične likove koje je usput upoznala.

"THE CHIFFON TRENCHES"

André Leon Talley

Insajder: Ovo je 10 najboljih (auto)biografija koje su napisali modni urednici i novinari (фото 10)

Ovo je druga knjiga koju André Leon Talley potpisuje i od njegovog prvog memoara "A.L.T: A Memoir" iz 2003. godine razlikuje se gotovo koliko i njegova pozicija u modnim medijima tada i sad. "The Chiffon Trenches" mnogi smatraju knjigom osvete prema Wintourovoj. Kako sam kaže: "Ovo je moja epistola ljubavi najvažnijem narativu mog života od mog skromnog djetinjstva u Sjevernoj Karolini pa sve do 2020. (...) Odlučio sam da mora biti jako iskreno." Ako ćemo baš iskreno, u ovoj knjizi ćete naći apsolutno sve pa preporučujemo da si pripremite svoj omiljeni koktel i krenete s čitanjem- a onda mišljenje o tome kakav je tko i tko je u pravu formirate sami.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više