Search

Jedna od najvažnijih kuharica na svijetu napokon je dostupna i kod nas, prolistali smo je

Jedna od najvažnijih kuharica na svijetu napokon je dostupna i kod nas, prolistali smo je

"Kvasomanija" Anite Šumer

Tekst: Lidija Lončarić

Image: Siniša Mazulović,
PR

Knjiga "Kvasomanija" slovenske autorice Anite Šumer proglašena je jednom od najvažnijih kuharica na svijetu te joj je dodijeljena Gourmand World Cookbook Award. Riječ je o kuharici u kojoj ćete, korak po korak, saznati baš sve o pripremi domaćeg kvasca, kruha i na kraju, toplini koju isti donosi. Anita Šumer, osim ove kuharice, autorica je i Instagram profila sourdough mania, kojem se divimo već dulje vrijeme, a s kojim je upoznat i velik broj zaljubljenika u sourdough diljem svijeta. No, kako i ne bi kada na njezine krušne kreacije malo tko ostaje imun.

Simpatična, skromna i neopisivo draga, Anita se napokon povezala s domaćim izdavačem i na hrvatsko tržište plasirala svoju "Kvasomaniju". Već na prvo listanje jasno je kako ovdje nije riječ o običnoj knjizi koja se jednom prolista ili pročita pa ostavi na polici i više nikada ne otvori. Riječ je o knjizi koja se, u potrazi za savjetima, riječima utjehe i trenucima kada nam je potrebno tek malo poticaja kako bismo stvarali velike stvari, otvara nebrojeno mnogo puta.

U posljednjih nekoliko godina priprema sourdough tijesta, kako u priznatim restoranima tako i u osobnim kuhinjama, postala je ogroman hit, a za regionalno širenje dobre navike pripreme kruha od istog, jedno od važnijih imena zasigurno je i ono Anite Šumer. Svoju je knjigu namijenila svima onima s barem mrvicom interesa za pripremu sourdough delicija, početnicima, onima iskusnijima s nedostatkom motivacije, ali i onima koji naprosto vole kruh. Jer, uz ovu kuharicu, zavoljet će ga još više.

Jedna od najvažnijih kuharica na svijetu napokon je dostupna i kod nas, prolistali smo je (фото 1)

Onima koji se pak nikada do sada nisu susreli s pojmom sourdough kruha, reći ćemo samo kako je riječ o najzdravijoj verziji, onoj koja ne stvara osjećaj težine i idealna je za sve one koji se pridržavaju određenih restrikcija u prehrani. Uz sve to, sourdough kruh je neopisivo ukusan, napravljen je od velikih rupa i savršene je teksture, posebne, ne kisele arome i najčešće hrskave korice. Osim kruha, od sourdough tijesta mogu se pripremati i svi ostali krušni proizvodi pa tako kada se jednom upustite u pripremu ovakve vrste tijesta, vjerujte, povratka na specijalitete iz kvartovske pekarnice naprosto nema. Također, kruh i peciva ovakve vrste u Zagrebu možete isprobati u posebnim, artisan pekarnicama Breadclub i Korica.

Dodali bismo još i kako je knjiga Anite Šumer divan blagdanski poklon za one najveće gurmane među prijateljima i obitelji, ali i odličan poticaj da u novu godinu krenete s jednom zdravijom i daleko ukusnijom navikom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više