
Jedna od najvažnijih kuharica na svijetu napokon je dostupna i kod nas, prolistali smo je
"Kvasomanija" Anite Šumer
Knjiga "Kvasomanija" slovenske autorice Anite Šumer proglašena je jednom od najvažnijih kuharica na svijetu te joj je dodijeljena Gourmand World Cookbook Award. Riječ je o kuharici u kojoj ćete, korak po korak, saznati baš sve o pripremi domaćeg kvasca, kruha i na kraju, toplini koju isti donosi. Anita Šumer, osim ove kuharice, autorica je i Instagram profila sourdough mania, kojem se divimo već dulje vrijeme, a s kojim je upoznat i velik broj zaljubljenika u sourdough diljem svijeta. No, kako i ne bi kada na njezine krušne kreacije malo tko ostaje imun.
Simpatična, skromna i neopisivo draga, Anita se napokon povezala s domaćim izdavačem i na hrvatsko tržište plasirala svoju "Kvasomaniju". Već na prvo listanje jasno je kako ovdje nije riječ o običnoj knjizi koja se jednom prolista ili pročita pa ostavi na polici i više nikada ne otvori. Riječ je o knjizi koja se, u potrazi za savjetima, riječima utjehe i trenucima kada nam je potrebno tek malo poticaja kako bismo stvarali velike stvari, otvara nebrojeno mnogo puta.
U posljednjih nekoliko godina priprema sourdough tijesta, kako u priznatim restoranima tako i u osobnim kuhinjama, postala je ogroman hit, a za regionalno širenje dobre navike pripreme kruha od istog, jedno od važnijih imena zasigurno je i ono Anite Šumer. Svoju je knjigu namijenila svima onima s barem mrvicom interesa za pripremu sourdough delicija, početnicima, onima iskusnijima s nedostatkom motivacije, ali i onima koji naprosto vole kruh. Jer, uz ovu kuharicu, zavoljet će ga još više.
Onima koji se pak nikada do sada nisu susreli s pojmom sourdough kruha, reći ćemo samo kako je riječ o najzdravijoj verziji, onoj koja ne stvara osjećaj težine i idealna je za sve one koji se pridržavaju određenih restrikcija u prehrani. Uz sve to, sourdough kruh je neopisivo ukusan, napravljen je od velikih rupa i savršene je teksture, posebne, ne kisele arome i najčešće hrskave korice. Osim kruha, od sourdough tijesta mogu se pripremati i svi ostali krušni proizvodi pa tako kada se jednom upustite u pripremu ovakve vrste tijesta, vjerujte, povratka na specijalitete iz kvartovske pekarnice naprosto nema. Također, kruh i peciva ovakve vrste u Zagrebu možete isprobati u posebnim, artisan pekarnicama Breadclub i Korica.
Dodali bismo još i kako je knjiga Anite Šumer divan blagdanski poklon za one najveće gurmane među prijateljima i obitelji, ali i odličan poticaj da u novu godinu krenete s jednom zdravijom i daleko ukusnijom navikom.
Leave a comment