Search

Književna preporuka tjedna: ''Na osami blizu mora'' Zorana Ferića

Književna preporuka tjedna: ''Na osami blizu mora'' Zorana Ferića

Veliki književni hit

Tekst: Ema Glavina


Image: Promo,
Sweet Ice Cream,
Caroline Grondin,
Pexels

Zoran Ferić je bez sumnje jedan od najpopularnijih domaćih pisaca, koji svojim osebujnim stilom pisanja podjednako privlači starije i mlađe generacije…

Izdavaštvo se suočava s krizom svjetskih razmjera, to više nije tajna. Digitalni formati preuzimaju primat, a tiskana izdanja postaju sve manje isplativa i poželjna. No, još uvijek nema potrebe za panikom, budući da se kvalitetni pisci još uvijek čitaju, neovisno o formatima. Ako svjetski izdavači imaju financijskih problema, jasno je da je u Hrvatskoj situacija još izazovnija. Unatoč tome, domaći se izdavači trude objavljivati najpoželjnije naslove svjetskih i domaćih pisaca i čini mi se da još uvijek možemo biti zadovoljni. U društvu koje sve manje čita, posebno veseli proboj domaćih pisaca koji pišu za malo tržište i u malim tiražama. Protivno svim očekivanjima, neka domaća imena uspijevaju biti u vrhu sveukupno prodanih naslova, a gotovo svaka knjiga koju napišu postaje hit.

Književna preporuka tjedna: ''Na osami blizu mora'' Zorana Ferića (фото 1)

Jedan od takvih pisaca je i Zoran Ferić. Rođen je 1961. u Zagrebu, diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu, predaje u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, a tekstove objavljuje već nekoliko desetljeća. Široj publici je postao poznat djelima poput ''Anđeo u ofsajdu'' (zbirka priča), ''Smrt djevojčice sa žigicama'' (roman) te naposljetku velikim hit romanom ''Kalendar Maja''. Kad se pogledaju njegovi biografski podatci, čini se da se radi o običnom profesoru koji voli pisati i dobro to radi. Ipak, nikad ne biste pogodili o kakvim temama piše, na koji način i s kojom lakoćom. Nakon velikog uspjeha spomenutog ''Kalendara Maja'', mnogi su se pitali je li napisao knjigu života i može li napisati još koji podjednako kvalitetan roman. Srećom za Ferića i njegove obožavatelje, vrlo je brzo dokazao da može i da se, dapače, ne treba uopće brinuti oko toga hoće li ostati bez inspiracije za svoja buduća djela.

Književna preporuka tjedna: ''Na osami blizu mora'' Zorana Ferića (фото 2)

Njegov zadnji roman, ''Na osami blizu mora'' u izdanju VBZ-a, definitivno je potvrdio njegovu poziciju u vrhu hrvatske književne scene. Iako je izdan prije otprilike godinu dana, tek sam ga sad stigla pročitati, a postao je i ponovno aktualan ulaskom u finale T-portalove godišnje književne nagrade. Malo domaćih pisaca piše na tako prepoznatljiv kao Zoran Ferić, pa ćete tako u svakom tekstu o njegovim djelima pronaći posebno skovan epitet "ferićevski". Upravo je taj "ferićevski" humor i način pisanja bio presudan za to da ga ipak pročitam sad (sa zakašnjenjem), a neke novije naslove stavim na čekanje. Ako se nikada prije niste susreli s njegovim djelima, ''Na osami blizu mora'' bi vas mogla šokirati ili barem jako iznenaditi već na drugoj ili trećoj stranici. Ako jeste, onda ćete eksplicitan sadržaj koji se odmah nudi prihvatiti bez puno premišljanja. Jedna od prvih scena ove knjige govori o seksualnom odnosu Luke, dečka u pubertetu i starije turistkinje koju upozna na plaži. Dvojac završi u skrovitoj šumi (gdje drugdje), a ništa u vezi opisivanja njihovog tjelesnog kontakta nije uobičajeno, da ne kažem normalno. Kako ne bih otkrivala previše, reći ću samo da mi je nakon prvih nekoliko strana navrlo sjećanje o svim njegovim ostalim djelima koje sam čitala prije desetak godina. Jednostavno, jednom kad pročitate neku njegovu knjigu, uvijek ćete ga moći prepoznati, što je kvaliteta koju se nedovoljno ističe.

Književna preporuka tjedna: ''Na osami blizu mora'' Zorana Ferića (фото 3)

Sadržaj romana je zapravo vrlo jednostavan, pratimo živote nekoliko prijatelja kroz njihove ljetne pustolovine i ljubavne avanture na otoku Rabu na kojem ljetuju od malena. Glavni lik bi mogao biti Luka koji se ponekad nalazi u ulozi pripovjedača, ali knjiga je napisana u fragmentima i teško je sa sigurnošću reći o kome najviše govori. Iako gotova cijela prva polovica knjige sugerira da ćemo do kraja pratiti društvo prijatelja kroz njihova ljetovanja tijekom godina, u nekom se trenutku radnja počinje jako izmjenjivati i uvoditi neke posve neočekivane likove. Ferić nas odjednom prebacuje u mladenački život Lukine bake koja pobjegne od udaje u misiju u Africi, zatim prikazuje zatvorske dane svoje odrasle prijateljice Lene koju smo do tada poznavali kao marljivu i dragu stanovnicu otoka Raba, a na kraju završimo i u vrtlogu prostitucije Graza kroz rakurs još jednog člana otočke ekipe, Škembe.

Književna preporuka tjedna: ''Na osami blizu mora'' Zorana Ferića (фото 4)

Nakon što u prvom dijelu prođemo adolescentske seksualne avanture svih Lukinih prijatelja i samog Luke, u kojima si Ferić daje oduška i spaja bratića i sestričnu, majku s kćerinim dečkom i ostale sulude kombinacije, drugi dio donosi već spomenute isječke iz njihovih odraslih života. Ponekad mi se činilo da bi ova knjiga mogla savršeno funkcionirati i kao zbirka kratkih priča, budući da doista mogu stajati autonomno, no završna scena sprovoda na kojem se društvo ponovno okupi nakon mnogo godina, fantastično ocrtava smjer koji je pisac zamislio. Ono što počinje kao lagana priča o ljetnim osvajanjima i dječjim problemima, kroz daljnju radnju nudi ogoljenu sliku životnih nedaća s kojima ćemo se svi, u većoj ili manjoj mjeri, susresti. Moglo bi se raspravljati o tome je li ovo pesimistični ili jednostavno realistični prikaz prosječnog života kakvog vidi Ferić, ali je u svakom slučaju jasno da je on savršeno vješto opisan i napisan.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više