Search

Književna preporuka tjedna: \"Sjena svijeta\" Nira Barama

Književna preporuka tjedna: "Sjena svijeta" Nira Barama

Intrigantni politički triler

Tekst: Ema Glavina


Image: Promo,
Screenshot

Vješto napisan politički triler gotovo uvijek lako pronađe put do zainteresirane publike, a iznimka nije niti ovo ostvarenje suvremenog izraelskog autora kojeg već nazivaju "novim Amosom Ozom"...

Ovu sam knjigu počela lagano čitati prije nekoliko tjedana, a nije mi bilo niti na kraj pameti da će događaji opisani u knjizi toliko korespondirati s onima koje svakodnevno pratim u vijestima iz svijeta. Kontroverzne najave američkog predsjednika Donalda Trumpa su dovele do velikog vala prosvjeda, a stanovništvo SAD-a je već prošle godine pokazalo kako se ne boji izaći na ulice i boriti se protiv sistemske nepravde. Tada je bilo riječ o policijskom nasilju nad Afroamerikancima, danas se prosvjeduje zbog diskriminacije na temelju pripadnosti jednoj religiji, a sutra će se na udaru naći neki novi set prava koja, čini se, čovječanstvo uvijek iznova mora braniti. "Sjena svijeta" za središnji događaj uzima val prosvjeda po svijetu koji imaju samo jedan cilj - okupiti milijardu štrajkaša diljem svijeta koji će dovesti do globalnih promjena. Stvarne vijesti još uvijek ne nagovještavaju ovako "radikalne" scenarije, ali uz ovakvo stanje u svijetu, možemo očekivati bilo što. 

Književna preporuka tjedna: "Sjena svijeta" Nira Barama (фото 1)

Nir Baram spada u mlađu generaciju perspektivnih izraelskih pisaca. Rođen je 1976. u Izraelu, a prvu je knjigu objavio s tek 22 godine. Danas se gotovo svaki njegov naslov smatra bestsellerom u Izraelu, a djela mu se prevode na petnaestak svjetskih jezika. Osim što je višestruko nagrađivan autor beletristike, bavi se i pisanjem publicistike. Podatak koji mi je odmah zapeo za oko prilikom čitanje biografskih podataka jest onaj da u svom javnom djelovanju zagovara jednakopravnost Palestinaca. Iako mi je to uvijek drago vidjeti, učinilo mi se neobičnim što se odlučio na uvrštavanje upravo ovog podatka u kratko predstavljanje sebe i svog rada. Ipak, nakon što sam pročitala knjigu i vidjela na koji način autor promišlja razne aktualne problematike, shvatila sam da drugačije nije niti moglo biti.

"Sjena svijeta" je knjiga u kojoj će prvenstveno uživati ljubitelji pravih političkih trilera, ali i ne samo oni. Napisana je vrlo pitkim jezikom, a obraća se svima koje zanima kako funkcionira današnje društvo i može li se što po tom pitanju promijeniti. Osobno mi se jako svidjela forma pripovijedanja u kojoj pratimo tri različita viđenja događanja koja prethode najavljenom štrajku koji bi trebao zauvijek promijeniti svijet. Na samom početku upoznajemo Gabriela Mancura, predstavnika jedne fondacije koja je postala žrtvom novčane prevare koju nije na vrijeme uočio niti spriječio, a njega zauvijek obilježila kao personu non gratu poslovnog svijeta Izraela. Kći njegovog bivšeg poslovnog partnera želi snimiti dokumentarni film o izraelskoj privatizaciji i nagovara ga da mu ispriča svoju stranu priče.

Književna preporuka tjedna: "Sjena svijeta" Nira Barama (фото 2)

Nakon Gabriela, autor nas upoznaje s Julianom, Justine, Christopherom, Clementine i drugim mladim ljudima koje život nije mazio. Svatko od njih se na svoj način borio s okrutnim sustavom u kojem su rođeni i po čijim su pravilima jednostavno morali naučiti igrati. Jedan san i jedno okupljanje će biti dovoljno da se rodi jedna megalomanska ideja, ona o milijardi štrajkaša 11.11. Sve će aktivnosti grupe biti beskompromisne i radikalne, a prva uključuje uništavanje izložbe u sklopu British Museuma. Korak po korak, grupa postaje zloglasna i tražena zbog svojih ilegalnih aktivnosti, a u isto vrijeme dobiva sve veći broj poklonika diljem svijeta. Kao potpuna suprotnost njima, autor uvodi moćnike iz svijeta visoke politike SAD-a, ali i cijelog svijeta. Preko mailova zaposlenika konzultantske tvrtke MSV koja pruža usluge političkog PR-a, upoznajemo kako funkcioniraju moderne političke kampanje, kako se plasiraju vijesti te kako sanirati već počinjenu štetu koja je postala javna. Jedan od njihov najboljih zaposlenika, Daniel Kay, misteriozno odlazi iz tvrtke, a sve ukazuje da je prešao na stranu mladih štrajkaša kojima sada daje povjerljive i kompromitirajuće podatke. 

Književna preporuka tjedna: "Sjena svijeta" Nira Barama (фото 3)

Već osnovne konture radnje daju dovoljnu naznaku smjera u kojem je Nir Baram odlučio ići. Radi se o knjizi snažne aktivističke poruke, koja za cilj ima glasno upitati zašto se još uvijek ne bunimo. Pri tome, Baram uvijek ostaje vrlo realan i prizeman, niti na trenutak sugerirajući da ima rješenje koje bi nam kao društvu zaista moglo pomoći. Umjesto toga, napravio je ono što najbolje zna: obavio je solidno terensko istraživanje bez kojeg ova priča ne bi mogla biti napisana, u jednostavnim crtama predstavio kako funkcionira suvremena politika i ekonomija te uveo likove koji su sve to znali prepoznati kao problematično i koji su se odlučili pokušati djelovati u skladu sa svojim mogućnostima. Malo tko od nas može reći da je učinio i toliko.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više