Search

Knjiga mjeseca: \"Susjed\" Marine Vujčić

Knjiga mjeseca: "Susjed" Marine Vujčić

Književna preporuka

Tekst: Ema Glavina

Image: VBZ,
Ian Schneider

Marina Vujčić se iz potpune anonimnosti, gotovo preko noći, prometnula u zvijezdu hrvatske književne scene, objavivši nekoliko hit-romana u kratkom vremenskom razdoblju

Ukoliko ste se već susreli s nekim djelom Marine Vujčić, velike su šanse da ste nastavili čitati i ostale naslove ove talentirane autorice. Uglavnom se bavi psihologijom međuljudskih odnosa, a način na koji "ogoljuje" svoje likove uistinu je maestralan. Mogli smo izdvojiti i bilo koji drugi od njenih naslova, no "Susjed" se nekako nametnuo sam od sebe. Upravo je ta knjiga prošle godine osvojila VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, a ubrzo nakon objavljivanja lako pronašla put do svoje publike. Mogla je to biti klasična ljubavna priča između dvoje ljudi. Katarina Bauković i Ozren Kovač mogli su biti još jedan primjer pronalaska srodne duše, susjedi koji su se "prepoznali" od prvog trenutka. Moglo je sve biti sladunjavo i lagano, ali Marina Vujčić ne piše o jednostavnim odnosima, pa niti o jednostavnim stanjima svijesti. Glavna junakinja Katarina, naime, nije zaista u vezi s Ozrenom. Drugim riječima, ona tvrdi da jest, ali Ozren o tome nema pojma. U realnosti, oni su susjedi u jednoj stambenoj zgradi, a komunikacija im se svodi isključivo na kurtoazno pozdravljanje. Kako to za jednu osobu znači samo to, pristojnost, dok druga osoba iz toga može iskonstruirati čitav jedan paralelni život?

Knjiga mjeseca: "Susjed" Marine Vujčić (фото 1)
Prije nego što pomislite da se radi o klasičnom primjeru patološkog dnevnika uhođenja, upoznajte Katarinu. Ima 37 godina, živi u unajmljenom stanu daleko od centra grada, radi birokratski posao i nema bliskih prijatelja. Niti s obitelji nema dublji odnos, majka joj ide na živce, na sestru je ljubomorna, a otac ih je davno napustio. Bila je u dugogodišnjoj vezi koja je neslavno završila i koja ju je stajala životne ušteđevine. Svaki dan joj je isti i sastoji se od odlaska na posao, dolaska kući i ponekog gledanja TV sapunica. Iz takve monotone životne situacije nastat će izmišljena veza sa susjedom Ozrenom (kojeg je ona tako nazvala) koji se doselio prije nekoliko mjeseci. Kako vrijeme odmiče, tako Katarina od bezazlenog sanjarenja sve više gazi po skliskom terenu življenja u mašti. S Ozrenom proživljava situacije koje se nikad nisu dogodile, ne može zaspati ako ne čuje da je stigao kući, a vrhunac predstavlja kad majci i sestri govori kako s novim mužem planira bračno putovanje u Pariz. Ipak, nakon što izvjesno vrijeme prođe, Katarina shvaća da se nešto mora promijeniti. Kao dio svojih planova za novu godinu, odluči uzeti svoj život u vlastite ruke; povratit će potrošenu ušteđevinu, krenuti na dijetu, početi s rekreacijom ... Daleko od toga da prihvaća odgovornost za vlastite postupke i stanje u kojem se nalazi. Umjesto toga, krivce pronalazi u obitelji, poslu, pa čak i fatalnom susjedu koji ne zna apsolutno ništa o njoj.

Knjiga mjeseca: "Susjed" Marine Vujčić (фото 2)

Kako ne bismo previše otkrili, radnju ćemo ovdje zaustaviti. Hoće li se Katarina uspjeti maknuti od fiktivnog svijeta u kojem je živjela, hoće li zaista promijeniti svoj nesadržajni život? I na kraju, hoće li susjed imati neke veze s time? Sugeriramo da provjerite sami i pružite šansu ovoj zanimljivoj knjizi. Talentiranost autorice se može primijetiti upravo na primjeru lika Katarine, u čiji nas svijet tako postepeno i vješto uvodi. Od sasvim prosječne osobe s kojom se svatko može poistovjetiti i koja nam je smiješna i simpatična, odjednom dolazimo do krajnje nestabilne osobe i situacija u nekom trenutku prestaje biti smiješna. Upravo je to i jedna od poanti ove knjige. Pojašnjava nam kako je vrlo tanka linija između "normalnog" i "poremećenog", i vjerojatno smo se i sami ponekad našli na rubu. Odlično tematizira i prosječne živote današnjih ljudi, koji žive monotonim životima, a smatraju da mogu i moraju imati više. Konzumirajući razne medije, dobijemo dojam kako je sve moguće i sve nam je dostupno, moramo to samo željeti. Istina je uglavnom drugačija od takve slike, i tu nastupa suočavanje sa samim sobom, pronalaženje sreće u datim okolnostima i preuzimanje odgovornosti za vlastiti život.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više