Search

Knjiga tjedna: \"Avijatičar\"

Knjiga tjedna: "Avijatičar"

Autora Jevgenija Vodolazkina


Image: PR

Ovaj nagrađivani ruski pisac izdao je novu knjigu s kojom je opravdao zašto ga smatraju nasljednikom Umberta Eca i zašto ga nazivaju novim književnim genijem...

Autor koji već uživa u međunarodnom renomeu, po prvi put je preveden na hrvatski jezik i to njegovo djelo "Avijatičar". Inače je autor poznat po tome što se u svojim djelima bavi relevantnim događajima iz ruske povijesti, a ni ovoga puta ne odstupa od njemu zanimljive tematike. Naime, u ovoj knjizi Vodolazkin otkriva čitateljima najturbulentnije razdoblje 20. stoljeća ruske povijesti. Naravno, to se odnosi na razdoblje kada u tadašnjem SSSR-u dominira komunistička ideologija, boljševizam, slanje neprijatelja države u Gulag na prisilan rad te anarhija.

Radnja romana formulirana je i donesena čitatelju u formi memoara i zapisa u dnevniku koje bilježe tri lika koji pripadaju različitim generacijama ruskog naroda. Kada krenete čitati ovaj roman susrest ćete se sa situacijom u kojoj se Inokentij Platonov budi u bolnici i shvaća da ima amneziju i ne sjeća se svoga života. Liječnik ga savjetuje da svaku sliku, rečenicu ili bilo što drugo što mu prođe kroz glavu zapisuje u dnevnik. Tu svaki čitatelj ulazi u nevjerojatno slikovitu priču koja prikazuje Rusiju točno onakvom kakva je bila na početku 20. stoljeća. Iako vam se kroz čitanje dočarava naočigled svakodnevni život, to je daleko od tipične svakodnevice, a on izvrsnim poznavanjem istančanih elemenata povijesne književnosti i mistike slika sliku Rusije i njezinih stanovnika koji su izgubljeni u svim previranjima koje je novonastala situacija prouzrokovala. Priča koju ćete pratiti je istovremeno tužna, ali i senzualna te će vas navesti da knjigu ne ispuštate iz ruku. Iako je "teška" tematika, ispričana je vrhunskom vještinom kojoj ćete se diviti od početka do kraja knjige.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više