Search

Knjiga tjedna: Djevojka koja je morala umrijeti i veliko finale omiljenog krimi serijala

Knjiga tjedna: Djevojka koja je morala umrijeti i veliko finale omiljenog krimi serijala

Šesti i posljednji nastavak

Tekst: L.L.


Image: PR,
Unsplash

Nakon gotovo 15 godina od izlaska prve knjige serijala Millennium, na police knjižara stiglo je i posljednje, finalno izdanje koje će napokon razriješiti sve dileme oko života glavnih likova, buntovne Lisabeth Salander i istraživačkog novinara Mikaela Blomkvista. Riječ je o knjizi "Djevojka koja je morala umrijeti", ujedno i trećem romanu Davida Lagercrantza, književnika koji je u stvaranju Millennium serijala naslijedio velikog Stiega Larssona. I dok nas je Larsson 2015. godine upoznao s likom djevojke s tetovažom zmaja i od romana "Muškarci koji mrze žene" stvorio književnu senzaciju koja je osvojila svijet, a posebice ljubitelje kvalitetnih krimića, vodio nas kroz njezin i život novinara Blomkvista kroz naslove "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku", Lagercrantz je nastavio njegovu priču i stvorio novo poimanje omiljenih likova kroz naslove "Što nas ne ubije" i "Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu".

Zajedničkim su snagama od serijala uspjeli stvoriti apsolutni književni hit prodan u više od stotinu milijuna primjeraka. Time je ovaj serijal i službeno postao najprodavaniji svih vremena, a Lisabeth Salander upisana je u povijest kao jedan od najfascinantnijih ženskih likova suvremene književnosti. Bitno je spomenuti i kako su dva dosad objavljena nastavka Davida Lagercrantza zasebno prodana u čak 14 milijuna primjeraka.

Novi i posljednji nastavak, "Djevojka koja je morala umrijeti", vodi nas na putovanje na kojem ćemo napokon otkriti sudbinu Lisabeth Salander. Napeta, iznenađujuća, originalna i životna priča u ovom se nastavku vrti oko nestanka djevojke s tetovažom zmaja. Naime, Lisabeth odlazi, nitko ne zna gdje se nalazi, ali niti to da se napokon odrekla uloge lovine i postaje lovac. S druge strane, nepoznati beskućnik pronađen je mrtav u parku u središtu Stockholma s telefonskim brojem Mikaela Blomkvista u džepu. U najnovijem, finalnom nastavku serijala, tako ćemo saznati što točno ta smrt znači za glavne likove, kako je povezana sa švedskom vladom te na koji će se način Blomkvist morati žrtvovati. Manje od uzbudljive radnje u posljednjem nastavku serijala nismo si očekivali pa smo tako jedva dočekali dolazak ove knjige na police knjižara koji je bio zakazan za 22. kolovoza. Danas je možete nabaviti u čak 47 zemalja, uključujući i, naravno, Hrvatsku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više