Search

Knjiga tjedna: \"Dnevnik jednog nomada\" Bekima Sejranovića

Knjiga tjedna: "Dnevnik jednog nomada" Bekima Sejranovića

Nova knjiga poznatog autora

Tekst: Ema Glavina


Image: PR,
arhiva

Jedan od najpoznatijih suvremenih pisaca ovih prostora je još jednom napisao duboko intimnu knjigu, i to u formi dnevnika

Bekim Sejranović je jedan od rijetkih domaćih pisaca koji ne mora previše strahovati oko uspjeha nove knjige koju objavi. Kvalitetni naslovi koje je napisao u prošlosti su mu osigurali određenu dozu kredibiliteta kod kritike i publike, pa je tako vijest o izlasku njegove knjige "Dnevnik jednog nomada" dočekana s oduševljenjem. Ako ste čitali neki od njegovih prethodnih romana, onda otprilike znate što možete očekivati. Bekim Sejranović piše autentično, ponekad bolno iskreno te vrlo jednostavno i pitko. Uz to, njegova su djela obilježena autobiografskim elementima, u većoj ili manjoj mjeri. Ipak, upravo će forma dnevničkih zapisa u njegovoj posljednjoj knjizi cijeli doživljaj podići na jednu novu razinu. Nema više fiktivnih likova iza kojih se autor može skrivati i nema više događaja konstruiranih u njegovoj glavi. Ono što čitatelj ovaj put konzumira jest ono što se zaista dogodilo; emocije su stvarne, a osobne kalvarije opipljive.

Knjiga tjedna: "Dnevnik jednog nomada" Bekima Sejranovića (фото 1)

Na koricama knjige piše kako djelo funkcionira kao putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj, toliko i lijepoj. Vremenski period u kojem pratimo epizode iz života pisca je pet godina, od 2011. do 2016. godine. Putovat ćete tako s njim u Ljubljanu, Istru, Oslo, Zagreb i Rijeku i dobiti uvid u to kako izgleda život suvremenog nomada, bez lažne romantizacije, ali i bez nepotrebne viktimizacije. Radnja nije linearna, pa ćemo u jednom trenutku pratiti početak ljubavne priče, dok već nakon nekoliko stranica odlazimo godinu ili dvije u budućnost te saznajemo kako ova romansa nije uspjela. Kao i u drugim romanima Bekima Sejranovića, naići ćete na prizore seksa, droge, partyja, mutnih sjećanja i pomalo sramotnih poteza. Upravo je to jedan od najupečatljivijih momenata ove knjige: Sejranović o sebi piše otvoreno u mjeri u kojoj se ponekad ne piše niti o izmišljenim likovima. 

Knjiga tjedna: "Dnevnik jednog nomada" Bekima Sejranovića (фото 2)

Osim o njegovom privatnom i obiteljskom životu, ova knjiga će ponuditi i dugo iščekivani odgovor na pitanje svih zaljubljenika u knjige: što čitaju pisci? Negdje sam pročitala da se ova knjiga prvotno trebala zvati "Čitam, skitam" i osobno preferiram taj naslov u odnosu na ovaj, iako je to u konačnici možda i najmanje važno. Na svakom od svojih putovanja i u pauzama između loših partyja i još lošijih stanja svijesti, Sejranović piše o knjigama koje čita i dojmu kojeg one na njega ostavljaju. Budući da se radi o osobi koja je predavala jezike i književnost, teoretska podloga je osigurana.

Kad tome dodate jedinstven uvid u strukturu i stil kakvog imaju samo pisci, znate da možete očekivati kompleksnu razradu i jamstvo da ćete barem nekoliko tih naslova i sami poželjeti pročitati. Ako su vam se svidjeli njegovi prethodni naslovi, vjerojatno ćete voljeti i "Dnevnik jednog nomada". Ako vam se i nisu svidjeli, ali volite književnost općenito i želite čitati o knjigama, ponovno je velika šansa da ćete uživati u ovoj knjizi. Ne mogu se zapravo sjetiti nikoga tko u ovakvom jednostavnom, ali moćnom i pametnom štivu ne bi uživao.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više