Search

Knjiga tjedna: Elena Ferrante, \"Priča o novom prezimenu\"

Knjiga tjedna: Elena Ferrante, "Priča o novom prezimenu"

Drugi nastavak hit knjige

Tekst: E.G.


Image: PR

U hrvatske je knjižare napokon stigao drugi nastavak tzv. napuljske tetralogije koja je u potpunosti opčinila čitatelje diljem svijeta

Elena Ferrante sada već sigurno spada u rijetke fenomene suvremene književnosti. Kao da uopće ne živimo u digitalnom dobu i vremenu u kojem svatko želi svojih pet minuta slave, o njenim se junacima gorljivo raspravlja, dok se o njoj ne zna gotovo ništa. Za slučaj da još uvijek ne znate, ponovit ćemo da je Elena Ferrante pseudonim osobe koja je preko svog izdavača komunicirala da je sve što o njoj trebamo znati ispisano na stranicama njenih knjiga. Unatoč tome što je jedan uporni talijanski novinar prije nekoliko mjeseci objavio njen potencijalni identitet, nije se mnogo promijenilo. Njenim obožavateljima on doista nije bitan, budući da sasvim dovoljno materijala za diskusiju ostavlja u svojim fenomenalnim pričama. Elena Ferrante, ma tko ona bila, zna pisati, i to nitko ne može osporiti. Piše potpuno jednostavno i nepretenciozno, a onda vas pogodi nekom formulacijom koja vam danima neće izlaziti iz glave.

"Priča o novom prezimenu" je drugi nastavak tzv. napuljske tetralogije koja je proslavila autoricu. Prvi dio, "Genijalna prijateljica" je kod nas objavljen prošle godine, u nakladi kuće Profil. Tada sam već znala o knjizi kakve reputacije se radi i oprezno sam ju krenula čitati. Priča o dvije prijateljice, Lili i Lenù, koje su oduvijek imale složen odnos pun nadmetanja i nesvakidašnje privrženosti, mi se svidjela, ali moram priznati kako nisam shvaćala oko čega se podigla baš tolika buka. Nakon druge knjige mi je sve potpuno jasno. Lila i Lenù sada su djevojke u kasnom pubertetu i suočavaju se s pitanjima koja će obilježiti njihove živote. Elena Ferrante je u tančine opisala svu složenost intenzivnih privatnih odnosa, socioekonomske faktore koje na njih utječu i još tisuću suptilnih trenutaka zbog kojih ćete toliko zavoljeti njene likove. Ako volite čitati, pa čak i ako to ne činite često, čitajte Elenu Ferrante, nema šanse da ćete požaliti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više