Traži

Knjiga tjedna: \"Good morning, Saigon\"

Knjiga tjedna: "Good morning, Saigon"

Fotografije nekadašnjeg fotoreportera Poleta i Starta, Jasmina Krpana

BURO.


Fotografija: Jasmin Krpan

Knjiga odličnih fotografija kultnog zagrebačkog fotoreportera Jasmina Krpana

Jasmin Krpan snimao je za legendarne časopise poput Poleta i Starta, radove je objavljivao u New York Timesu, a jedan od njegovih radova uvršten je u odabir najznačajnijih fotografija 20. stoljeća. Prije godinu dana napustio je Hrvatsku i preselio u Vijetnam, i kako kaže, ostvario dugogodišnji san. Rezultat toga je i njegova posljednja knjiga fotografija "Good morning, Saigon".

"Sjedim sam u sobi usred prokleto vrućeg i vlažnog Saigona, u maloj ulici u koju sunce nikad ne dolazi. Na prozoru su željezne rešetke. Soba je na drugom katu, ali bez njih bi moje stvari začas nestale. Zbog rešetki se ne mogu nagnuti kroz prozor, ali čujem sve što se zbiva na ulici. Zapravo to i nije prava ulica. Široka je manje od dva metra a kuće visoke. Susjedi su mi preprodavači lažnog svega, pijanci, prodavači voća, žrtve Agent Orangea, krojači, prostitutke. Ne razumijem gotovo ništa od vijetnamskog. Po glasovima mogu prepoznati da li se svađaju dva jutarnja pijanca ili prodavači na biciklima nude kuhanu rižu i voće. Kat ispod mene živi ostarjeli profesor engleskog. Daje privatne lekcije ambicioznim susjedama koje nude strancima ljubavne usluge. Kad govori engleski razumijem ga još manje. On je nesuđeni DJ. Svako jutro pušta rock muziku. Njemu je vrijeme stalo, kad je riječ o repertoaru, u 60-ima dok su ovdje bili američki vojnici. Muzika ulicom odjekuje kao u bizarnoj, tropskoj akustičnoj kanti. Chuck Berry pokušava nadglasati susjedu koja na ulici prodaje phŏ za doručak. Preskačem njene lonce."

"Čudne su male saigonske ulice. Zvukovi i mirisi njima se šire ma koliko daleko bio njihov izvor. Kišna sezona bliži se kraju. Dok mi prvi jutarnji znoj vlaži čelo, čujem bubnjanje. Nije rock glazba. Susjed spava? Da nije možda umro? Idem prema parku. Pionirke s crvenim maramama oko vrata postrojavaju se. Izvikuju parole. Kao nekad u Sovjetskom savezu. No, ovo je sad i ovdje. Gledam kako uvježbavaju vojnički korak. U pauzi jure u Burger king. Kad pionirke odrastu, crvene marame zamijeniti će lažni Versace, Gucci ili Louis Vuitton. Budu li imale sreće, ljepote i bijeli ten pa postanu manekenke ili dograbe pobjedničku titulu nekog natjecanja ljepote, ući će u krug novih bogataša i njihovih potomaka. Kao supruge. Ili barem ljubavnice. Vozit će ih na Harley-Davidsonima. Ne bude li tako, bit će dio vojske mladih koji će raditi tri posla dnevno, u nadi da će se obogatiti radom. Slomljene od šivanja ili sklapanja mobitela u nekoj od tvornica, spavat će u autobusima, parkovima. Gledam dvije djevojke kako, nakon noćne smjene, spavaju s glavama naslonjenim na sjedište motocikla. Buka prometa, izvikivanje uličnih prodavača, ne budi ih."

Knjiga je tiskana u Njemačkoj, a može se nabaviti putem Facebooka po cijeni od 60 kuna.

Knjiga tjedna: "Good morning, Saigon" (фото 1)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više