Search

Knjiga tjedna: \"Iskvareni\", Jorge Zepeda Patterson

Knjiga tjedna: "Iskvareni", Jorge Zepeda Patterson

Politički triler

Tekst: E.G.


Image: PR

Volite li uzbudljive i potpune nepredvidljive političke trilere, ovaj naslov ne smijete zaobići!

Svi ljubitelji trilera vrlo dobro znaju da pronalazak onog zadovoljavajućeg ili čak odličnog uglavnom nije lak zadatak. Slična je stvar i s kriminalističkim romanima, pa čak i filmovima ili serijama koje spadaju u ove žanrove; danas je teško ponuditi nešto originalno. Čini nam se da smo vidjeli već sve moguće scenarije ubojstva ili otmica, sve profile korumpiranih političara i posrnulih detektiva, kao i sve potencijalne zaplete i rasplete, ali se svako toliko pojavio neko ime koje nas pozitivno iznenadi. U mom se slučaju upravo to dogodilo s romanom "Iskvareni", Jorgea Zepede Pattersona, objavljenim pod okriljem izdavačke kuće Fraktura. Zaintrigirao me već predgovorom u kojem spominje kako su čak dva ministra unutarnjih poslova Meksika poginula u avionskim nesrećama, i to jedan za drugim.

Da je takav zaplet iskoristio bilo koji autor trilera, okarakteriziralo bi ga se kao nevjerodostojnog, dok je zapravo prava politika nevjerodostojna. Posljedično, događaji opisani u romanu kaskaju za onim što se zaista događalo. Ono što romanu daje posebno realističnu notu jest i činjenica da je Zepeda Patterson nekoliko desetljeća radio kao politički novinar u Meksiku, zemlji ogromnih strukturalnih problema i stope kriminala. 

No, o čemu točno govori roman? Riječima izdavača, mjesto radnje je Ciudad de México. Tijelo glumice Pamele Dosantos, ljubavnice Augusta Salazara, zloglasnog ministra unutarnjih poslova, pronađeno je unakaženo, ali malotko je mogao slutiti razmjere lavine koja se približava - ponajmanje Tomás, rezignirani novinar, čiji je tekst bio kamenčić što ju je pokrenuo.

Pamela, dugonoga zvijezda b-filmova poznata po ljubavnim vezama s najmoćnijim ljudima Meksika. Pamela, djevojka iz Sinaloe, sjedišta velikih narkokartela. Ili jednostavno Pamela, cura zlatna srca koja je previše znala - tko ju je ubio i zašto? Da naudi Salazaru, iz ljubomore, ili je posrijedi nešto treće? Kad nehotice osvane na šahovskom polju moćnika, Tomás će shvatiti da je u ovoj igri pijun i da treba pomoć ako želi izvući živu glavu. Pružit će mu je Modri: Amelia, adolescentska ljubav i šefica jedne od oporbenih stranaka, Jaime, pripadnik tajnih službi, te sveučilišni profesor Mario - najbliži prijatelji iz djetinjstva, ljudi kojima je spreman povjeriti vlastiti život. Svi oni će skupa ispričati jednu posve nevjerojatnu priču, nudeći presjek političkog i društvenog života Meksika, na kraju nas bolno podsjećajući da ona zapravo uopće i nije toliko nevjerojatna.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više