Traži

Knjiga tjedna: \"Kameno srce\" Renate Dorrestein

Knjiga tjedna: "Kameno srce" Renate Dorrestein

Hit knjiga

Tekst: E.G.


Fotografija: Screenshot,
PR

Nizozemska spisateljica Renate Dorrestein je uspjela napisati duboko potresnu i kontroverznu knjigu o kojoj se nije prestajalo pričati

Renate Dorrestein je nagrađivana nizozemska spisateljica, novinarka i feministkinja. Autorica je cijelog niza uspješnih romana, a sad je i hrvatska publika dočekala njen prvi prijevod. Izdavačka kuća "Hena com" je nedavno objavila njen hvaljeni roman "Kameno srce". Hrvatski književni blogeri su o ovoj knjizi instantno počeli pričati, oprezno balansirajući između pohvala i upozorenja o potresnom sadržaju knjige. Njihovi su me snažni dojmovi potaknuli da pružim priliku ovoj autorici, iako nisam znala ništa o njenom pisanju, tematici ili stilu. Na koricama knjige stoji kako je ovo šokantna priča u čijem je središtu obiteljska tragedija, briljantno napisana emocionalno distanciranim i staloženim tonom. Preciznije rečeno, Renate Dorrestein ovom napetom psihološkom knjigom ispisuje bolnu priču o tabuiziranoj bolesti  gradeći je preko savršene psihologizacije likova. Uz to, piše da se ova knjiga, koliko god bolna i zastrašujuća bila, jednostavno ne ispušta iz ruku. I s tim se apsolutno moram složiti.

Knjiga tjedna: "Kameno srce" Renate Dorrestein (фото 1)

O čemu se točno radi? Za početak, odmah naglašavam kako ću predstaviti samo doista osnovne konture radnje, jer bi s nečim više od toga riskirala da se otkrije previše. Na prvim stranicama knjige upoznajemo djecu obitelji Van Bemmel, koja s roditeljima žive u predgrađu Amsterdama sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Obitelj se sastoji od četvero djece: Billie, Kesa, Ellen i Carlosa, a njihova majka će uskoro roditi i peto dijete, djevojčicu Idu. Ime joj nadjenula Ellen, i trudila se da bude što ružnije moguće, budući da će sve nevolje ove skladne obitelji započeti upravo očekivanjem njenog rođenja i događajima koji će uslijediti nakon. Priču ćemo pratiti iz dvije vremenske perspektive, Ellen kao dvanaestogodišnje djevojčice te Ellen kao odrasle žene koja se nakon nekoliko desetljeća prvi put vraća u praznu obiteljsku kuću zauvijek obilježenu tragedijom.

Što se točno dogodilo i zašto je ova knjiga toliko potresna, morat će otkriti svatko za sebe Ono što mogu reći nakon čitanja jest to da tabu teme zaista još uvijek postoje. Koliko god nam se puta učinilo da smo kao društvo navikli na sve moguće scenarije i ništa nas više ne može šokirati, svako toliko se pojavi knjiga (ili film) koja nas uvjeri u suprotno. Moram se složiti s drugim recenzentima koji kažu da je jedna od najvećih vrlina pisanja Renate Dorrestein upravo vještina emotivne distance s koje gradi priču. Stravične događaje i nezamisliva stanja svijesti opisuje kao da se radi o još jednom prizoru ispijanja kave ili objedovanja. U ovoj knjizi nećete naći ništa eksplozivno, naprasno ili pretjerano. Dapače, njena moć leži u suptilnom otkrivanju onoga što će svakoga potresti do srži. Ovo je knjiga koja nije za sve ljubitelje književnosti, ali je knjiga za sve one koji se ne boje pomicati granice svoje zone komfora.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor