Search

Knjiga tjedna: Krajnje je vrijeme da pročitate \"Male žene\", jedan od najvažnijih ženskih romana svih vremena

Knjiga tjedna: Krajnje je vrijeme da pročitate "Male žene", jedan od najvažnijih ženskih romana svih vremena

Reizdanje bezvremenskog klasika

Tekst: BURO.


Image: Promo

Ususret početku prikazivanja nove adaptacije "Malih žena", bezvremenskog klasika Louise May Alcott, koji će u kinima početi igrati 23. siječnja, izdavačka kuća Znanje pripremila je novo, redigirano izdanje jednog od najvažnijih romana suvremene književnosti u prijevodu Tatjane Jukić.

Louisa May Alcott (1832. - 1888.) bila je američka književnica, spisateljica kratkih priča i pjesnikinja najpoznatija po romanima "Male žene", "Little Men" i "Jo's Boys". Odrasla je među mnogim poznatim intelektualcima poput Ralpha Walda Emersona, Nathaniela Hawthornea, Henryja Davida Thoreaua i Henryja Wadsworth Longfellowa. Kritički uspjeh za svoj spisateljski rad počela je dobivati 1860-ih. Na početku karijere ponekad je koristila pseudonim A. M. Barnard, pod kojim je pisala romane za mlade koji su se fokusirali na špijune i osvetu. Umrla je 1888. godine u Bostonu, SAD.

Scena iz nove filmske adaptacije romana u kojem glavne uloge igraju Emma Watson, Saorise Ronan, Florence Pugh i Eliza Scanlen

Roman o odrastanju četiriju sestara, okruženih toplinom i ljubavlju roditeljskoga doma. Upoznajemo ih bliske i zajedno: darovitu Jo, buduću književnicu, krhku i tragičnu Beth, prelijepu Meg, te razmaženu i romantičnu Amy. Svaka od njih na svoj se način suočava sa životnim teškoćama i odgovornošću koju donosi sazrijevanje, bori se za osobnu neovisnost i za pravo na ljubav. Obitelj za sve njih ostaje temeljna etička i emotivna vrijednost. Pratimo ih dok se bore s nedaćama i neizvjesnostima koje prate odrastanje u Novoj Engleskoj, u vrijeme Američkoga građanskog rata.

Leave a comment

više