Search

Knjiga tjedna: \"Kupe br. 6\", Rosa Liksom

Knjiga tjedna: "Kupe br. 6", Rosa Liksom

Knjiga majstorice "kontroliranog pretjerivanja"


Image: promo,
screenshot

Ako ste obožavatelji poetične i nesvakidašnje proze koja prati neobičan par te uspone i padove u njihovom odnosu - ovo je prava knjiga za vas!

Radnja započinje ulaskom glavne junakinje u kupe transsibirske željeznice. U misiji da malo promijeni svoju svakodnevnu rutinu, ona odluči otići istražiti mongolsku kulturu te joj je finalno odredište Ulan Bator. No, nije slutila kako će joj ulazak u upravo taj kupe donijeti pregršt novina u život i da neće promjena u njezinu životu nastupiti na cilju, nego na samome putu. Mlada Finkinja, koja je studentica arheologije, kupe dijeli s ekscentričnim Vadimom Nikolajevičem Ivanom, sirovom personom koja u svojoj torbi nosi samo luk i votku. Ovaj roman vam možda sada na prvu zvuči kao uvod u nekakvu romantiku koju smo naviknuli gledati i čitati - ali, grdno se varate.

Zaboravite na Ana Karenjinu i Vronskog, Katarinu II. i Potemkina. Ovo nije još jedna ljubavna priča na ruskim pustopoljinama s vlakom, koji to dodatno romantično upotpunjuje. Ova knjiga nije novi doktor Živago. Rusija, kojoj su glavni junaci izloženi, opustošena je, siromašna, nadasve jadna zemlja. Spisateljica nas provlači po njezinim ruševinama te smo izloženi kompleksnom i anksioznom odnosu prema životu. A kupe... kupe je ispunjen smradom luka, votke i duhana te uvredama kojima vulgarni Rus konstantno obasipa mladu studenticu. Možete se pitati zašto vam baš ovu knjigu preporučujemo? Pa, upravo zbog toga što je toliko u isto vrijeme odbojna i primamljiva, umjerena i pretjerana.

Isprepletenost njihovih sudbina koristi se kao podloga za prikazivanje Rusije, koja je svojom poviješću, kulturom, običajima i ljudima, uvijek intrigirala. Na kraju nam spisateljica ipak daje nadu i zato je nazivaju majstoricom "kontroliranog pretjerivanja". Naviknuti na knjige koje nam daju već viđene teme, ova se ističe i temom i tehnikom pisanja koja fabulu donosi jednostavno, a opet postavlja sva bitna pitanja. Ovo je priča o mijenama u životu koje nekada želimo, a nekada nam dođu u obliku kojem se nismo nadali. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više