Search

Knjiga tjedna: Marina Vujčić, \"Pitanje anatomije\"

Knjiga tjedna: Marina Vujčić, "Pitanje anatomije"

Nova knjiga omiljene hrvatske autorice

Tekst: E.G.

Image: PR

Među prvima smo pročitali novu knjigu jedne od najpopularnijih hrvatskih autorica - i oduševili se!

Marina Vujčić se kao relevantno ime na hrvatskoj književnoj sceni pojavljuje prije nekoliko godina. Prvi roman, "Tuđi život" objavljuje 2010. godine, a od tada do danas ne prestaje nizati uspjehe. Nije tajna da se u Hrvatskoj načelno ne čita puno, pogotovo kad je riječ o domaćim autorima. Jedan od razloga za to je što oni mahom pokušavaju napisati neki sljedeći "veliki hrvatski roman", tematizirajući povijest, politiku i bezizlazni društveni kontekst. I dok takve knjige apsolutno trebaju biti prisutne, još više nam je trebala pojava poput Marine Vujčić. Pročitate li već samo jedan njen naslov, uvijek ćete moći prepoznati njen nepretenciozni stil. Teme o kojima piše su svakodnevne, glavni junaci bi mogli biti naši susjedi ili rođaci, a sve to s neopisivom lakoćom koja će vas uvijek tjerati da čitate dalje. Marina Vujčić pritom nipošto nije banalna, niti piše "prvoloptaške" ljubiće ili drame. Ne, Marina Vujčić takve ljubavne, prijateljske i poslovne odnose opisuje pametno i zrelo. 

Zbog svega navedenog (i mnogo toga nenavedenog), njen se novi roman čekao s nestrpljenjem. "Pitanje anatomije" je nedavno objavljen u nakladi kuće HENA COM, a u fokus ponovno stavlja jedne sasvim neobično prosječne ličnosti koje će spojiti jedan oglas. Florijan Bauer je asocijalni udovac s velikim prihodima od patenta koji je svojedobno osmislio. Dane provodi po točno zadanom rasporedu, ne druži se ni s kim, a jedinu potrebu za drugim čovjekom osjeća kad je u pitanju milovanje leđa. Radi se o, kako sam kaže, pitanju anatomije. Naime, otkako mu je supruga preminula, njegova leđa žude za milovanjem, i to lišenim bilo kakve seksualne aluzije. Iz tog se razloga odlučuje dati oglas u novine i dobro platiti osobu koja će znati udovoljiti njegovim zahtjevima.

Na oglas će se javiti Veronika Vinter, bankarska službenica s kreditom u "švicarcima" i skrivenim slikarskim ambicijama kojoj prijeti isključenje struje. Njihovih će prvih nekoliko susreta proći u službenom tonu, no onda će Veronika Florijanu pokloniti sliku inspiriranu njegovim leđima. Kako će taj njen potez zauvijek promijeniti njihove živote, morat ćete doznati tako što ćete pročitati ovu standardno sjajnu knjige Marine Vujčić. Možete nam vjerovati na riječ, nećete požaliti!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više