Search

Knjiga tjedna: \"Moja sestra, serijski ubojica\" je napet i mračno smiješan suvremeni noir roman

Knjiga tjedna: "Moja sestra, serijski ubojica" je napet i mračno smiješan suvremeni noir roman

Urednik: D.D.


Image: Instagram (@wordchild)

Roman "Moja sestra, serijski ubojica" iz pera nagrađivane nigerijske spisateljice Oyinkan Braithwaite mala je, crnohumorna bomba od romana o Nigerijki čija mlađa sestra ima vrlo nezgodnu naviku - ubija svoje dečke. Nova knjiška poslastica, nakladničke kuće Znanje, dobitnica je nagrade LA Timesa za najbolji krimić i finalistica nekoliko nagrada među kojima su glasoviti Booker i nagrada Women’s Prize.

Korede je ogorčena. Kako i ne bi? Njezina mlađa i ljepša sestra Ayoola mami pažnju gdje god da se pojavi – miljenica je obitelji, svi je obožavaju, a pogotovo muškarci koji su za nju potrošna roba. Jer, upravo je smaknula već trećeg u nizu. I nije ju briga, jer zna da se može pouzdati u stariju sestru.

Knjiga tjedna: "Moja sestra, serijski ubojica" je napet i mračno smiješan suvremeni noir roman (фото 1)

Medicinska sestra Korede, naime, najbolje zna kako ukloniti svaki trag krvi, ima automobil s dovoljno velikim prtljažnikom da se u njega sakrije tijelo i beskrajno je odana mlađoj sestri koju uspješno odvraća od objavljivanja veselih slika na Instagramu kad bi zapravo trebala oplakivati "nestanak" svog dečka. Ali Korede je već dugo zaljubljena u brižnog, naočitog liječnika s kojim radi u bolnici, i sanja o danu kad će on napokon shvatiti da je upravo ona djevojka kakva mu treba. Kad se on počne viđati s Ayoolom, morat će odlučiti na čiju će se stranu prikloniti te koliko je daleko spremna ići da zaštiti ono što je izabrala - muškarca ili sestru…

Nigerijska spisateljica s bazom u Lagosu, Oyinkan Braithwaite, nakon što je diplomirala kreativno pisanje i pravo, neko je vrijeme radila kao pomoćna urednica u uglednoj nigerijskoj izdavačkoj kući da bi potom i sama počela pisati. Njezin je debitantski roman iz 2018. godine osvojio nagradu LA Timesa za najbolji krimić/triler te ušao u uži izbor za nekoliko nagrada među kojima i za glasovitog Bookera te nagradu Women’s Prize, a otkupljena su i prava za film. Živi u Lagosu u Nigeriji. Hit knjiga u prijevodu Maje Klarić dostupna je u webshopu Znanje i to uz 10 posto popusta i brzu besplatnu dostavu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više