Search

Knjiga tjedna: \"Nevjerojatna i tužna priča o nevinoj Eréndiri i njezinoj bezdušnoj babi\"

Knjiga tjedna: "Nevjerojatna i tužna priča o nevinoj Eréndiri i njezinoj bezdušnoj babi"

Jedno od remek-djela velikog Marqueza!


Image: PR,
screenshot

Kolumbijski nobelovac, koji je za sobom ostavio prekrasan opus književnih djela, u ovoj zbirci pripovijedaka pokazuje da je neizmjeran talent imao i u dobi kada nije postigao "punu spisateljsku zrelost"!

Gabriel Garcia Marquez, pisac je koji se svrstava u velikane književnosti još od trenutka kada je dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoj roman "Sto godina samoće", stvarao je remek-djela i u ranijoj fazi kada još, po nekima, nije dosegao "punu spisateljsku zrelost". Njegova zbirka pripovjedaka "Nevjerojatna i tužna priča o nevinoj Eréndiri i njezinoj bezdušnoj babi" se po prvi puta nalazi na policama naših knjižara i to u izdanju V.B.Z.-a. Riječ je o zbirci koja sadrži šest kratkih priča, a naslov je dobila po zadnjoj i ujedno najdužoj pripovijetci. Priče nisu međusobno povezane tematski, ali ih sve povezuje tipični markezovski humor i motivi koji se provlače kroz sva njegova djela, kao što su prodavači čuda, neumorni istraživači velikih svjetskih misterija i ljudi teških ljudskih sudbina, koji su prikazani kroz takav humor da se sve njihove nedaće čine nužnima za razvoj magičnosti, a istovremeno i "realističnosti" likova.

"Glavna" pripovijetka zbirke prikazuje odnos između nevine Eréndire i njezine bezdušne babe, a uz pomoć njihovih likova prikazuje se odnos nevinosti i zla, ljubavi i njezine izopačenosti, a sama priča priziva anegdote koje podsjećaju na  iz provansalskih ili trubadurskih pjesama, ali su uronjene u bogat svijet Kariba. Eréndirina baba precizno je izračunala da joj unuka duguje osamsto sedamdeset i dvije tisuće i tristo petnaest pesosa za štetu koju joj je nanijela te ju vuče od mjesta do mjesta i nudi svakom muškarcu koji im se nađe na putu, kako bi Eréndira otplatila svoj dug. Pitanje je može li ljubav spasiti Eréndiru od sudbine koju joj je namijenila njezina baba? Ako želite pročitati priče koje će vas za trenutak uvući u svijet magijskog realizma - ova knjiga je svakako za vas.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više