Search

Knjiga tjedna: \"Nikola Filipović - Majstor Arhitekture\"

Knjiga tjedna: "Nikola Filipović - Majstor Arhitekture"

Autorice Zrinke Paladino


Image: PR

Poznati hrvatski arhitekt Nikola Filipović dobio je svoju monografiju u izdanju kuće Ljevak, a na jučerašnjoj promociji u Laubi tražio se stolac više

Monografija dr. sc. Zrinke Paladino predstavlja doseg umjetničke i stručne aktivnosti hrvatskog arhitekta Nikole Filipovića. Zahvaljujući umjetničkom talentu vrhunskog crtača, svrstava se u niz istaknutih predstavnika hrvatske arhitekture, te s pravom nosi naziv "Majstor arhitekture", dok je njegovo pedagoško djelovanje utjecalo na stručno i umjetničko profiliranje generacija današnjih arhitekata.

Podatke o životu i djelovanju Nikole Filipovića saznajemo iz njegovog životopisa, no dublje ga upoznajemo kroz odnos s njegovim suputnicama i kolegama. Posebno su živopisni opisi u poglavlju Flip-priča u kojem, kroz odnose arhitekta i njegove obitelji, prijatelja i kolega, upoznajemo priču plemenitog čovjeka i velikog umjetnika koji arhitekturu poistovjećuje sa životom i život s arhitekturom.

Knjiga tjedna: "Nikola Filipović - Majstor Arhitekture" (фото 1)

Pronašla sam jedan stari crtež na kojem si nacrtao asistente u nekoj vrsti pakla...

Je, pa da.

To gore, kaj nas gleda s nebesa ti je Moha (Andre Mohorovičić), mi „rulja" smo dole, potlačeni asistenti, a negde između stoji Galić (Drago Galić) i sve to skupa promatra s onim svojim špičastim no­som. Tu je i nadgrobni spomenik s velikim „A", jer se crtež i zval „Smrt asistenata".

Baš dobro da si to pronašla.

(ulomak iz knjige)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više