Search

Knjiga tjedna: \"Nokturna: Pet priča o glazbi i sutonu\"

Knjiga tjedna: "Nokturna: Pet priča o glazbi i sutonu"

Sedma knjiga nobelovca Kazuoa Ishiguroa


Image: PR,
screenshot

Svatko tko je do sada upoznat sa svijetom koji nam u svojim djelima donosi Kazuo Ishiguro, sigurno je uzbuđen jer je na tržište izašla njegova sedma knjiga u kojoj mogu uživati. A svi vi koji se niste susreli s njegovim stvaralaštvom - vrijeme je da se upoznate!

Britanski pisac japanskih korijena, rođen u Nagasakiju, Kazuo Ishiguro jedan je od najcjenjenijih pisaca današnjice, a o njegovom majstorskom spisateljskom umijeću govori i činjenica da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2017.godine. Do sada je napisao sedam proznih knjiga, koje su prevedene na čak 40 svjetskih jezika, a najpoznatije djelo mu je "Na kraju dana" prema kojemu je redatelj James Ivory snimio popularni istoimeni film. "Nokturna" ne zaostaju za prijašnjim Ishigurovim ostvarenjima ni po čemu. Inače je pisac poznat po tome da obrađuje teške teme o kojima piše na jednostavan način, čak dodajući dozu suptilnog humora. U ovoj zbirci međusobno povezanih pripovijesti, autor progovara o temama kao što su ljubav, glazba i prolaznost, a svaka pripovijest je smještena u neko drugo mjesto kao što su Venecija, London, Hollywood...

Pripovijesti su koncipirane na sljedeći način: prate se različiti glazbenici, koje kada dođe suton proganjaju njihove životne sudbine. Likovi su tipični za Ishiguroa - mali, slabi, posrnuli ostaci nekadašnjih velikana. Pa tako pratimo bivše pjevačke zvijezde, ulične svirače, vrsne glazbenike koji su u pripovijestima u funkciji autsajdera. Svaka priča je odmjereno stilizirana, popraćena pomno konstruiranom atmosferom s prigušenim, ali jakim emocijama koje govore o izblijedjeloj slavi, životnim promašajima i ljudima koji se međusobno povezuju sasvim slučajno. Ishiguro svoje likove ne osuđuje, čak ni kada su najslabiji i samim time omogućuje da se oni uvuku i ostanu u čitateljevim mislima. Ako volite čitati knjige s izraženim naglaskom na ljudskoj sudbini i emocijama koje čovjek može preživjeti te sve to upakirano u vrhunski spisateljski stil - ovo je knjiga za vas! 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više