Search

Knjiga tjedna: Paula Hawkins, \"U vodu\"

Knjiga tjedna: Paula Hawkins, "U vodu"

Novi književni hit

Tekst: E.G.


Image: PR,
Pexels

Autorica velikog kriminalističkog hita "Djevojka u vlaku" je još jednom oduševila publiku željnu intrige i mističnosti

Ako spadate u one kojima savršeni ljetni odmor podrazumijeva i dobru knjigu koju nećete moći ispustiti iz ruke, razmislite o novoj knjizi Paule Hawkins. Ova se autorica proslavila knjigom "Djevojka u vlaku", koja je u kratkom roku postala bestseller, ali i dobila svoju filmsku adaptaciju. Kad jedan književni autor tako u trenu postane zvijezda, vrlo dobro zna da su očekivanja od sljedeće knjige velike. U slučaju Paule Hawkins, ona su bila apsolutno opravdana. Činjenica je da su kriminalistički romani uvijek među najpopularnijima i lako će pronaći put do svoje publike, ali isto je tako činjenica da je teško pronaći neki koji doista zadovoljava kriterije iskusnih čitatelja. Vrlo brzo nakon što je kuća Mozaik najavila objavu knjige "U vodu", krenula sam pretraživati internet kako bih doznala nešto više. Prema mišljenju mnogih, radi se o knjizi koja je potencijalno čak i bolja od "Djevojke u vlaku". Nakon što sam je pročitala, s tom se tvrdnjom moram složiti. Radi se o knjizi koja je pravi predstavnik žanra trilera, a razliku od "Djevojke u vlaku" koja je imala nešto naglašeniji dramski moment te dublju psihologizaciju likova.

Knjiga tjedna: Paula Hawkins, "U vodu" (фото 1)

Baš kao i mnogi trileri danas, i "U vodu" je pisan iz perspektive nekoliko glavnih i sporednih likova. Ovdje ih tako upoznajemo desetak, niti se na trenutak gubeći u priči, i mora se priznati da je Hawkins sjajno razradila koncept. Cijela priča je neraskidivo vezana uz vodu, točnije rijeku u malom gradiću Beckfordu, koja već stoljećima odnosi živote "nepoćudnih" žena, što njihovom voljom, što prisilom društva. Kad tijelo njezine otuđene sestre Nel pronađu u toj istoj rijeci, Julia se prisiljena vratiti u mjesto iz kojeg je davno pobjegla i u kojem je proživjela toliko teške trenutke u mladosti. Iza sestre je ostala njezina petnaestogodišnja kćer Lena koja s tetom ne želi imati nikakav odnos i uporno ponavlja da se njezina majka planski ubila. Nekoliko mjeseci ranije, u rijeci je skončala i njezina najbolja prijateljica Kate, a Lena potencijalno zna ključne informacije vezane uz oba slučaja, ali ih odlučuje ne reći.

Uz to Nel se neposredno prije smrti bavila istraživanjem okolnosti u kojima su sve te žene završile u rijeci. Julia će se postepeno morati suočiti s demonima iz prošlosti, pridobiti povjerenje svoje nećakinje, a u cijelu će se priču uplesti i jedna vidovnjakinja koja tvrdi da komunicira s mrtvima, bivši policajac sklon nasilju, učitelj koji se nije mogao kontrolirati, ali i detektivka koja će uvijek htjeti otići korak dalje. Za sve ostale detalje, morat ćete pročitati knjigu. Napetost se postepeno gradi, likovi postaju sve nepredvidljiviji, a autorica ponovno kroz priču suptilno radi kritiku patrijarhalnog društva. Sve u svemu, radi se o još jednom uspješnom djelu Paule Hawkins koje će definitivno zadovoljiti njene stare obožavatelje, a potencijalno priskrbiti i neke nove.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više