Search

Knjiga tjedna: \"Plemeniti gospodin u Moskvi\"

Knjiga tjedna: "Plemeniti gospodin u Moskvi"

Tražite li roman čije ćete likove pamtiti još dugo nakon čitanja, ovom trebate pružiti priliku

Tekst: E.G.


Image: PR,
Unsplash

Roman "Plemeniti gospodin u Moskvi" odmah po objavljivanju postao je svjetska književna senzacija. Knjigom godine proglasili su ga njujorški Times, a uskoro i Sunday Times, Mail on Sunday, Irish Times i Daily Express. Iste godine najboljom knjigom proglasio ju je i Barack Obama, a veliko zanimanje i povratak knjige na vrhove ljestvica potaknuo je 2019. godine Bill Gates koji je izrazio oduševljenje ovim veličanstvenim djelom. Uz to, brojni su mediji već prenijeli informacije o holivudskoj ekranizaciji, a glavno je pitanje ono kome će pripasti uloga neponovljivo karizmatičnog grofa Rostova.

Dvadeset prvog lipnja 1922. godine grofa Aleksandra Rostova - nositelja odličja svetog Andrije, člana Konjičkog kluba i voditelja lova - izveli su iz Kremlja i otpratili preko Crvenog trga pa kroz lijepa okretna vrata hotela Metropol. Nakon što je boljševički sud zaključio da se grof nije pokajao, osudili su ga na doživotni kućni pritvor.

No, umjesto u svojemu uobičajenom apartmanu, sada mora živjeti u tavanskoj sobi dok Rusija proživljava desetljeća burnih previranja. Unatoč tome što u životu nije radio ni jedan dan, njegova erudicija, neuništiv duh i duhovitost pomoći će mu da, malo-pomalo, počne razumijevati zgusnutu rusku povijest koja se odvija pred vratima hotela. Iako mu novi poredak donosi brojna životna ograničenja, njegov unutarnji, emocionalni svijet istodobno doživljava preobrazbu koja ga od dokonog bogataša pretvara u čovjeka s ozbiljnim zadatkom koji mora izvršiti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više