Search

Knjiga tjedna: \"Pogledaj što je mačka donijela\", Ante Tomić

Knjiga tjedna: "Pogledaj što je mačka donijela", Ante Tomić

Knjiga kratkih priča

Tekst: E.G.


Image: PR

Jedan od najpoznatijih domaćih autora vraća se s još jednim sjajnim naslovom

Kad govorimo o imenima koja definiraju suvremenu književnu scenu u Hrvatskoj, Antu Tomića ne možemo zaobići. Voljeli ga ili ne, on je osoba koja se ne boji reći svoje mišljenje, pa iako je često na meti napada zbog svojih političkih i društvenih stavova, mnogi zaboravljaju da Tomić ne piše samo dobre kolumne već i kvalitetna beletristička djela, od kojih su neka poslužila i kao predlošci za hvaljene predstave i filmove. Film i predstavu sam pogledala, ali do nedavno nisam pročitala niti jednu njegovu knjigu, po dobrom starom običaju davajući prednost stranim autorima. Priznajem, potpuno nepravedno! Stoga, kad sam nedavno vidjela vijest da je HENA COM objavila njegov novi naslov, odlučila sam to ispraviti i djelovati odmah. I drago mi je da jesam. Ante Tomić doista piše lako i jednostavno, u isto vrijeme ne padajući u zamku banalnosti. I sve to uz obilje vrhunske glazbe! O čemu se točno radi?

Riječima izdavača: Kad u američkim filmovima u prostoriju uđe neželjeni posjetitelj, gotovo uvijek netko kaže: "Look what the cat dragged in." Nemaju mačke obzira, donijet će nam pred noge baš ono što ne bismo rado vidjeli, a upravo to se, i bez mačaka, događa junacima ovih Tomićevih priča. Ima tu kostura koji ispadaju iz ormara, neželjenih povratnika koji su već odavno bili preboljeni i otpisani - pa i povratnika s onog svijeta koji su promašili svoj termin za umiranje. Ima i neshvatljive bešćutnosti zlobnih pojedinaca, ali i cijelih gradova, prema jednom ni krivom ni dužnom čovjeku, živih jaslica s malim Isusom upitnog identiteta i drugih božićnih anegdota koje Bog, osim ako u međuvremenu nije postao ateist, nikad ne bi tako izrežirao.

Od obližnjeg supermarketa i stanova u našem susjedstvu, preko Baranje i mjestašaca poput Duduka ili Smiljeva, pa sve do West Saugertiesa nedaleko Woodstocka, Ante Tomić majstorski fabulira sudbine dovoljno nestvarne da postanu predložak za književnost, a opet dovoljno stvarne da djeluju zastrašujuće. Od te pogubne stvarnosti Ante Tomić spašava nas svojim punokrvnim humorom, kao da nam se njime u svoje ime ispričava što je svijet katkad toliko odvratan. Za slučaj da ni to neće biti dovoljno, u ovim nam je pričama osigurao i soundtrack vrhunske glazbe uz koju svijet zvuči smislenije i gotovo popravljivo. Tu smo gdje jesmo, ali uz Springsteena, Dylana, Younga, Rousea ili Zeppeline, baš kao i uz pripovjedača Antu Tomića, moguće je presuditi neželjenome - bez obzira jesu li nam to donijele mačke ili životinje u koži čovjeka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više