Search

Knjiga tjedna: \"Povijest pčela\"

Knjiga tjedna: "Povijest pčela"

Autorice Maje Lunde


Image: PR

Jedna od najuspješnijih norveških autorica poznata je po svojim knjigama koje piše za djecu, a "Povijest pčela" je njezin prvi roman namijenjen odraslima...

Prvi pogled na naslov ne daje zapravo puno informacija o tome što se nalazi pred vama i što će ova knjiga tematizirati. No, ubrzo nakon što ju počnete čitati shvatite da je riječ o iznimno složenoj fabularnoj strukturi koja će vam donijeti radnju na ponešto inovativniji način. Sjećate li se kada se 2007. godine po prvi puta počelo pričati o neobjašnjivom masovnom pomoru pčela? Ta činjenica izazvala je zabrinutost jer je i sami Albert Einstein izjavio kako bi čovjeku ostale samo četiri godine na Zemlji kada bi pčele kao vrsta izumrle. Upravo ovim problem bavi se norveška autorica Maja Lunde u ovome romanu, u kojem se kroz elemente distopije isprepliću prošlost, sadašnjost i budućnost te pratimo sudbine triju obitelji.

Ono što se majstorski mora izvesti u ovakvim tipovima romana jest poveznica kojom se isprepliću sve sudbine likova. A to je Lunde odradila majstorski. U prošlosti, godine 1892. William ne može svoju obitelj prehraniti i nalazi se na svojevrsnom dnu života. Sve se mijenja kada mu sin jednoga dana donese knjigu o Pčelama i košnicama te se William napokon podiže iz kreveta i kreće u projektiranje nove košnice koja će promijeniti povijest. U 2098.godini nalazimo se u Kini gdje radnica Tao s tisuće drugih radnika ručno oprašuje beskrajna polja stabala. Pčela više nema. Njezin sin doživljava ubrzo tajanstvenu nesreću i na kocki je i njegov život i budućnost čovječanstva. U sadašnjosti, odnosno u 2007. godini, selimo se u Ohio kod obitelji Georgea koji se bavi uzgojem pčela. Jednoga dana sve njegove pčele nestaju i tu zapravo sve započinje. Sve su tri sudbine slične i povezuje ih određena simbolika. Zanimljiv je način na koji su prikazani odnosi i suradnja među različitim generacijama unutar obitelji i kako je život jedne životinje zapravo usko vezan za naše preživljavanje, a da na to uopće ne obraćamo pozornost. Ova knjiga će vas navesti na razmišljanje o suvremenoj situaciji koja nas okružuje i da se zapitate do kada ćemo se moći ponašati kao što se sada ponašamo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više