Search

Knjiga tjedna: Priče za laku noć za mlade buntovnice

Knjiga tjedna: Priče za laku noć za mlade buntovnice

Autorica Elene Favilli i Francesce Cavallo

Tekst: E.G.

Image: PR

Na našem se tržištu od nedavno konačno može nabaviti izdavački fenomen iz Italije i jedna od najočekivanijih knjiga godine!

Dobro je poznato kako Hrvati čitaju u zanemarivo malim količinama, pogotovo ako govorimo o mlađim generacijama naviknutim na sadržaj koji se brzo i lako konzumira putem mobitela, tableta ili laptopa. U tom smislu, kao osobu koja doista voli sve moguće oblike književnosti, neizmjerno me razveselio interes koji je kod nas pobudio naslov "Priče za laku noć za mlade buntovnice", autorica Elene Favilli i Francesce Cavallo, objavljen pod okriljem kuće Znanje. Naime, prijevod ove knjige se čekao kao malo koji drugi, ljudi su je kupovali i na stranim jezicima, redom se kunući kako upravo ova knjiga može biti i jedina koju ćete ove godine kupiti. Jednom kad sam ju primila u ruke, shvatila sam i zašto. Uostalom, zašto smo za književnu preporuku tjedna odabrali knjigu prvenstveno namijenjenu djeci? Pa, zato što je stvarno toliko dobra koliko pričaju i, prije svega, zato što je iznimno važna. No, o čemu je točno riječ?

Prema opisu nakladnika, "Priče za laku noć za mlade buntovnice" maštovite su i inspirativne pripovijetke, napisane u stilu bajki, o 100 hrabrih žena - buntovnica - koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. One su slikarice, znanstvenice, aktivistice, plesačice, astronautkinje, glazbenice, boksačice, spisateljice, političarke... iz svih krajeva svijeta. Svakoj je posvećena cijela stranica i portret koji savršeno odražava duh prikazane junakinje. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali su svojom predanošću i hrabrošću savladale sve izazove i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti. Ovu raskošnu knjigu ilustriralo je čak 60 umjetnica iz svih krajeva svijeta, što je čini potpuno jedinstvenim projektom za djecu i mlade. 

U svijetu u kojem se djevojčice i dječake još uvijek uči da postoji zacrtani životni put kojim trebaju ići samo zato što su ovog ili onog spola, ova knjiga dolazi kao nužan podsjetnik da to uopće ne mora biti tako. Na jednostavan način će djeci prenijeti ključne poruke, a vjerojatno ih pritom i zabaviti. Iako to nije primarno, treba spomenuti i kako su dizajn i izgled knjige odrađeni fantastično. S obzirom na to, ali i sve ostalo navedeno, ne mogu se sjetiti boljeg i potrebnijeg poklona djeci uoči blagdana, a imajte na umu da ovu knjigu bez problema možete pokloniti i odraslima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više