Search

Knjiga tjedna: \"Spori odron\", Mihaela Gašpar

Knjiga tjedna: "Spori odron", Mihaela Gašpar

Nova knjiga hrvatske autorice

Tekst: E.G.


Image: Disput

Mihaela Gašpar je uspjela napisati još jedno djelo koje je podjednako oduševilo publiku i kritiku...

Da kojim slučajem ne znam tko je autorica ove knjige i u koje je vrijeme objavljena, vrlo bih se lako zabunila i pomislila kako je riječ o nekom djelu klasične hrvatske ili čak svjetske književnosti. S Mihaelom Gašpar sam se prvi put susrela prilikom čitanja njenog romana "O čajnicima i ženama", i to nakon što sam kod nekoliko književnih blogera koje pratim uočila fascinaciju ovom autoricom. Baš kao i mnogi drugi, uvijek nekako prednost dajem stranim autorima, potpuno nepravedno. Tim više volim kad mi se dokaže da sam u krivu, a Mihaela Gašpar je to svakako uspjela. Vrlo je teško opisati na koliko je razina njeno pisanje zrelo, drugačije, raskošno i potrebno našoj književnoj sceni-  većina jednostavno ne zna pisati na ovakav način. Ponekad će vam trebati rječnik, ponekad ćete se pitati otkuda crpi inspiraciju za sve te nevjerojatne opise i asocijacije, ali jamčim vam da ćete uživati, pogotovo ako se smatrate književnim sladokuscem. 

O tome koliko je "Spori odron" velika knjiga možda najbolje govori pogovor Daria Grgića, koji i sam može funkcionirati kao svojevrsno umjetničko djelo. Budući da je savršeno pogodio srž ove knjige, prenosim vam jedan njegov dio: "Roman je to iz šest dijelova, a mjesto radnje jedna je jedina kuća, nasljeđivana s koljena na koljeno, kupovana; njezino habanje i starenje, njezina na koncu djelomična smrt, kada u funkciji i relativno zdrava ostaje još samo jedna prostorija, tek je pozornica na kojoj se, gotovo serijski, izmjenjuju likovi nesposobni da izađu na kraj sa svojom nesrećom.

Mihaela Gašpar uspjela je stvoriti atmosferu koja ima elemente bajke, ali ta bajka ne poznaje ni vještice ni prinčeve: to je bajka konstante sivila svakodnevice koja ljude razlaže na planktonska mjerila, a riječi koje likovi izgovaraju opasno podsjećaju na bajalice. Taj tamni univerzum pun je monotonog šaptanja, pun je apsurdnog ohrabrivanja i katastrofa: očevi izgore u sobama, majke se ubijaju, i svi jedni druge drže u slijepom zagrljaju." Međutim, koliko god vam netko drugi opisivao magičnu privlačnost djela Mihaela Gašpar, nećete ju moći doživjeti dok sami ne uzmete knjigu u ruke i krenete čitati. A onda se otvara cijeli jedan novi svijet.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više