Search

Knjiga tjedna: \"Tajni dnevnik Hendrika Groena\"

Knjiga tjedna: "Tajni dnevnik Hendrika Groena"

Međunarodni bestseller

Tekst: E.G.


Image: PR

Ovaj izdavački fenomen anonimnog nizozemskog autora postigao je veliki uspjeh diljem svijeta, a sada ga i hrvatska publika ima prilike pročitati!

Kao netko tko je odrastao na knjigama iz serijala "Tajni dnevnik Adriana Molea", nisam mogla odoljeti ne saznati što se krije iza naslova ove knjige. Priznajem, broj godina glavnog junaka knjige "Tajni dnevnik Hendrika Groena", 83 i 1/4, mi je na prvi pogled signalizirao da se radi o knjizi namijenjenoj starijim generacijama. Nisam mogla biti više u krivu. Znala sam da ovaj simptomatični naslov garantira i određenu dozu šarma i humora, ali nisam znala koliko će mi ova knjiga biti poučna, vrijedna i beskrajno zabavna. O čemu se točno radi? Za početak, evo rečenice istaknute na koricama koja jasno određuje smjer u kojem će ovaj roman ići: "Ni ove godine ne volim stare ljude. Ja pak imam osamdeset tri godine i jednu četvrtinu." 

Riječima izdavača, odnosno kuće Mozaik, Hendrik odlučuje započeti pisati dnevnik i otkriti sve uspone i padove tijekom godine dana života u domu za starije i nemoćne u Amsterdamu. A osniva i klub anarhista "Starci, a ne mrtvaci". A kad se u dom doseli Eefje, žena o kakvoj je Hendrik oduvijek maštao, on počinje laštiti cipele (i zube), češljati ono malo kose što mu je još ostalo i pokušava učiniti nešto od života koji još ima pred sobom, uz smiješne, nježne i strašne posljedice.

Neumoljivi Hendrik Groen, najnevjerojatniji nizozemski junak, postao je kulturološki fenomen i bestseler broj jedan u rodnoj Nizozemskoj. A sada, on i njegov anonimni tvorac, čiji identitet se strogo čuva, osvajaju svijet. Kao što sam već spomenula, nakon čitanja ove knjige mi je apsolutno postalo jasno i zašto. Knjiga se čita vrlo lako, starije ljude prikazuje na način na koji ih mi mlađi gotovo nikad ne percipiramo, a na kraju donosi i cijeli niz dirljivih momenata koji će vam se čvrsto urezati u pamćenje. Tko god Hendrik Groen doista bio, čitatelji diljem svijeta apeliraju na njega da napiše i nastavak ove lijepe priče - a ja im se pridružujem!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više