Search

Knjiga tjedna: \"Vegetarijanka\"

Knjiga tjedna: "Vegetarijanka"

Autorice Han Kang

Tekst: E.G.


Image: PR

Konačno smo dobili hrvatski prijevod hvaljene knjige ovjenčane nagradom Man Booker International za 2016. godinu!

Da, svjetska kriza u izdavaštvu je stvarna, a branša će se sama po sebi nužno u budućnosti susresti s još većim izazovima. I da, istina je da je situacija u Hrvatskoj još gora. S jedne strane, činjenica je da Hrvati ne čitaju knjige, a s druge strane, oni koji čitaju često komentiraju kako naša scena uvijek kaska za onom svjetskom. Ipak, ako pogledate naslove koje smo imali prilike čitati u protekloj godini, kao i u prvih nekoliko mjeseci 2018., vidjet ćete da razloga za zadovoljstvo itekako ima. Posljednji primjer koji svjedoči tome u korist je potez izdavačke kuće HENA COM, koja nam je donijela prijevod "Vegetarijanke" autorice Han Kang, a koja je dobitnica prestižne nagrade Man Booker International za 2016. godine. Riječ je o djelu koji je od samih početaka nailazio na pohvale publike i kritike, a mi smo jedva dočekali priliku da ga pročitamo!

Riječima izdavača, sve što znamo o Yeong-hye, glavnoj junakinji ovog romana, dolazi iz usta njezina supruga, šogora i sestre. Iz njihovih vizura doznajemo da je riječ o sasvim prosječnoj, čak i dosadno apatičnoj figuri čiji život ni na koji način ne pobuđuje zanimanje, sve do pojave grotesknih učestalih košmara koji je iz temelja mijenjaju. Ponukana snovima, Yeong-hye prestaje jesti meso pokrećući lavinu zgražanja i otpora svoje obitelji i okoline, koja kulminira njezinom težnjom za preobrazbom u biljku. Niz događaja koji će uslijediti i zauvijek promijeniti njihove živote oslikava sve dublju psihičku i fizičku metamorfozu čiji krajnji cilj titra na međi samouništenja i samospasenja.

Težnja za napuštanjem vlastita tijela stara je koliko i čovječanstvo samo, ali rijetko ovako inteligentno tematizirana u suvremenoj prozi. Autorica se latila ovog zahtjevnog zadatka istražujući različite oblike rubnog ponašanja, posebice nasilja i seksa koji su dominantno prisutni kao motiv, i za Han gotovo jednoznačni. Nasilje je secirano u svim svojim oblicima, bilo kao tankoćutna psihička submisivnost, bilo kao krvoločni izljevi bijesa. Ova tročinka maestralno prodire u najzakučastije slojeve ljudske duše i otvara polemike karakteristične ne samo za korejsko već i moderno zapadnjačko društvo. Ova je knjiga uzrokovala brojne kontroverze zbog niza mogućih interpretacija, a ako želite doznati o čemu je točno riječ, najtoplije preporučujemo da je i pročitate.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više