Search

Knjiga \"Zašto muškarci vole kučke?\" je ponovo jedna od najčitanijih. Kako je došlo do toga?

Knjiga "Zašto muškarci vole kučke?" je ponovo jedna od najčitanijih. Kako je došlo do toga?

Tekst: BURO.


Ako u nekom trenutku uhvatite sebe da sumnjate u publicitet koji donosi TikTok i snagu koju ima, samo se sjetite da se best seller Sunday Timesa iz 2002., dakle star 19 (slovima: devetnaest) godina “Zašto muškarci vole kučke?” našao u top 10 najprodavanijih knjiga ovog tjedna. Nevjerojatno? Apsolutno! Istinito? I te kako. Je li itko mogao pretpostaviti da će generacija Z iskopati nešto iz vremena prije svog rođenja i pretvoriti ga brzinom svjetlosti još jednom u best seller? Teško. Čak su se i izdavačke kuće našle u čudu pri potrebi za reizdanjem budući da tinejdžeri kupuju ovu knjigu manijakalno i u paketima. Nije šala.

Dakle tu smo gdje smo, a 2021. je očigledno prilično čudnovata godina u kojoj se svašta može dogoditi, pa i to da se Daft Punk raziđu, a nostalgija za 2000-ima drma toliko jako da pričamo samo o Britney Spears, i uzimamo dejting savjete iz tog vremena.

@sarahelizabeth2020

Why men love bleeps part 14- also come have a glow up with me on IG #whymenlovebitches #baddietok

original sound - Big sis sarah

Teorije, savjeti i “principi privlačnosti” iz ove knjige se shareaju mrežom brzinom svjetlosti, i postali su posljednja hit niša na TikToku gdje korisnici (mahom korisnice) dijele svoje omiljene citate iz knjige, ističu što treba posebno upamtiti i zapisati, čitaju naglas i komentiraju, radeći paralele s osobnim iskustvima. Tako je dan po dan, hashtag #WhyMenLoveBitches dobio 9.5 milijuna pregleda na aplikaciji. Da, milijuna. Dobro ste pročitali.

Pristupi su različiti, ima onih koji oduševljeno prihvaćaju sve što pročitaju i u svojim videima ističu zašto je nešto važno i bitno poput Sare Jhazbhay koja savjete objašnjava kroz konkretne primjere i kako ih primijeniti, ali i onih kao Sara Elizabeth, koja čita svoje omiljene dijelove, govori o osobnom iskustvu i dejting anegdotama, ali i na neki način modernizira savjete spisateljice Sherry Argov pretvarajući ih u fraze razumljivije i bliže mladima danas.

Međutim, u cijelom ovom hypeu je doista potrebno postaviti pitanje je li ovo štivo vrijedno te senzacije koju je izazvalo?

@sarajhazbhay

#whymenlovebitches #sherryargov #selfhelp #books #bookclub #selflove #selfcarebooks #selfcare #relationships #tips #couples #forthegirls

original sound - ourfriendsonfacebook

Pa… ako ćemo skratiti priču, kazat ćemo da su savjeti možda i bili ok za vrijeme u kojem su nastali. Ako želimo porazgovarati o tome malo duže, onda treba biti konkretan i reći da ima smislenih cjelina budući da se u knjizi insistira na tome da nikada ne treba glumiti orgazme i ističe se koliko je važna ženska neovisnost, ali je u isto vrijeme zabrinjavajuće što inzistiranje na toj neovisnosti ima svoj nastavak u vidu “on će biti zainteresiraniji”. Riječju, u knjizi napisanoj za žene, fokus uopće nije na ženi, već na muškarcu zbog kojeg se sve radi, pa tako iako knjiga ima kvalitetnih cjelina koje govore o tome kako društvo desetljećima i stoljećima uvjetuje ženu da bude “fina”, generalno je prisutna opća banalizacija svega i svih”.

Uopće podjela na “dobre” i “loše” djevojke, sve kategorije i etikete, pravila i sveopći pristup ne samo odnosima, nego i ženi i njezinoj poziciji uopće, zvuče jako zastarjelo. Kao i uostalom cijeli set principa privlačnosti i savjeta na nivou: Kada mu ne kvocaš on će riješiti problem, kada mu kvocaš onda ti postaješ problem” ili “Nemoj sama ubiti ni mušicu kada je on u blizini. Ne mijenjaj sama gumu.” Najveći dio knjige se bazira na površnim stereotipima koje smo dosad, valjda kolektivno prerasli, i s taktikama za koje možda znamo i da funkcioniraju ali se više nitko ne bavi s tim da ih stvarno primjenjuje.

Možda ima istina da malo taktike tu i tamo može pomoći, doduše samo na kratko, ali kompletan sistem podučavanja žena kako da prilagode svoje ponašanje, njihovo “profinjavanje” ili vježba kako da budu “bezobraznije” da bi “osvojile” muškarca je zastarjeo. I inače, a pogotovo u 2021. godini. I zato se, kao drugo ozbiljno pitanje postavlja kako i odakle ovaj anakronizam? A posebni, trostruki znakovi uzvika i pitanja idu na pitanje “zašto?”. Kako smo točno nakon godina tabananja i rada na emancipaciji došli do toga da se 19 godina kasnije vratimo na knjigu koja je još i 2002. bila diskutabilna? Kako to da su tinejdžeri 2021. odjednom poludjeli za knjigom koja je napisana prije dejting aplikacija, prije društvenih mreža, dakle u potpuno drugačijem kulturološkom trenutku i dejting pejzažu?

“Svima nam je to potrebno, zato što bilo u vezi, ili prijateljstvu, ili na radnom mjestu, moramo naučiti kako da cijenimo sebe, i kako da postavimo zdrave granice.” rekla je jedna pripadnica TikToka koja je kupila knjigu nedavno nakon što ju je tip ostavio.

I naravno da je u pravu. Zdrave granice su možda i najvažnije što imamo i što trebamo definirati. Samo što treba znati i kako, a ako ima neobaviještenih, danas to radimo drugačije. I vjerujemo u ravnopravnost, i u to da su žene jednako sposobne upravljati svijetom kao muškarci, a da su oni zauzvrat itekako sposobni za komunikaciju. Riječ “kontrola” pokušavamo izgurati iz svih polja međuljudskih odnosa, a taktike koje nekoga mijenjaju već dugo nemaju smisla. Kvalitetni zreli odnosi u kojima ljudi nisu izmanipulirani su ono čemu stremimo.

Zdrave granice, uvijek, prije i iznad svega, ali ako nakon toliko uloženog truda, to znači vraćanje na teorije i politike spola iz 2002. nešto se negdje gadno poremetilo. Za početak, vratite ovu knjigu na police u povijest gdje joj je i mjesto i živite u trenutku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više