Search

Knjiga \"Zovi me svojim imenom\" upravo je stigla u naše knjižare i savršeno je postljetno štivo

Knjiga "Zovi me svojim imenom" upravo je stigla u naše knjižare i savršeno je postljetno štivo

Literarni predložak prema kojem je snimljen hit film

Tekst: E.G.

Image: PR,
IMDb

Konačno nam je stigao i hrvatski prijevod svjetskog bestselera "Zovi me svojim imenom" ("Call me by Your Name", 2007.) američkog autora Andréa Acimana, u čijem je središtu razvoj romantične veze između intelektualno nadarenog i radoznalog 17-godišnjeg, američko-talijanskog, židovskog dječaka po imenu Elio Perlman i gostujućeg 24-godišnjeg, američkog, židovskog doktoranda po imenu Oliver u 1980-im godinama u Italiji.

Knjiga "Zovi me svojim imenom" upravo je stigla u naše knjižare i savršeno je postljetno štivo (фото 1)

Roman je kronika njihove ljetne romanse i dvaju desetljeća koja slijede. Roman "Zovi me svojim imenom" 2008. nagrađen je s Lambda Literary Award nagradom, a snimljena je i njegova filmska adaptacija u režiji Luce Guadagnina i prema scenariju Jamesa Ivoryja, također ovjenčana brojnim nagradama. Knjiga je u izdanju Znanja u prijevodu Mate Marasa dostupna u knjižarama po cijeni od 119 kn.

Priča koju nećete zaboraviti tako lako

Mjesto radnje je Italija, 1983. Sedamnaestogodišnji Elio ljeto provodi u staroj obiteljskoj vili na samoj obali mora. Kao i svake godine, u vilu se na šest tjedana stiže mladi znanstvenik koji tako dobiva priliku da u očaravajućoj atmosferi, među intelektualcima i pod talijanskim suncem, pripremi svoj doktorat za objavljivanje. Zauzvrat, treba Eliovu ocu, profesoru, pomagati oko korespondencije i papirologije.

Knjiga "Zovi me svojim imenom" upravo je stigla u naše knjižare i savršeno je postljetno štivo (фото 2)

Tog ljeta kao gost stiže 24-godišnji Oliver. Oličenje takozvanog dendija, u razdrljenoj košulji i s tajanstvenim osmijehom na preplanulom licu, Oliver se jednog dana, kao sam bog ljepote i strasti, pojavljuje iz taksija, u drvoredu pinija, i svojom ležernom prirodom odmah osvaja sve ukućane. Ali ono što će Oliver probuditi u Eliju bit će mnogo više od obične simpatije.

Čak i ako ste gledali istoimeni film, pružite šansu ovoj knjizi. Nećemo reći da je knjiga uvijek bolja filma, ali znamo da je nužno drugačija; emocije će ovdje biti dodatno naglašene detaljnim opisima, (seksualna) napetost se pametno gradi, a cijela priča je napisana nevjerojatno zanimljivo i pitko. Bolje zagrijavanje za filmski nastavak nismo mogli poželjeti!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više