Search

Knjige autorica koje možda još uvijek niste stavili na reading listu, a trebali biste

Knjige autorica koje možda još uvijek niste stavili na reading listu, a trebali biste

Tekst: BURO.

Treba biti kratak i samo reći da smo zahvalni i sretni što postoji toliko sjajnih spisateljica koje u ovom trenutku, dok govorimo o njima, stvaraju, pišu, dijele svoja iskustva, povezuju naša. Dugo je vremena trebalo proći da žene istupe sa svojim djelima jasno i glasno i da mogu očekivati jednaku podršku, ali danas možemo reći da se djela autorica tiskaju više nego ikada, i da jedno za drugim otkrivamo nova imena koja obožavamo. Izašle iz ženskog pera, slave različitost iskustava, straha i ljepote majčinstva, zabrinutosti, probleme s identitetom. Neki romani su debitantski, neki zapravo i nisu romani neko zbirke pjesama i priča, nešto su prva izdanja novih naslova, neka imena pripadaju prošlosti, ali nam nisu svima poznata koliko bi trebala biti.

“INTIMACIES”

LUCY CALDWELL

Knjige autorica koje možda još uvijek niste stavili na reading listu, a trebali biste (фото 1)

Zbirka priča Lucy Caldwell je nešto što će vam zgrabiti ne samo pažnju već i srce jer se ova knjiga prije svega osjeća, a tek onda čita. Njena proza je poetična i perceptivna, sva je u detaljima, i sitnim opisima koji život čine nevjerojatnim, a neka iskustva nemogućim za zaboraviti. Njene kratke priče su priče o majčinstvu, o prvom susretu, o strahu, ali i o ljubavi, tenziji. Nevjerojatno uspješno kombinira fikciju i povijest, i priča o Caroline Norton, ženi koja je reformirala zakon o usvajanju u UK 1839. godine, fascinantna, potresna priča gdje je teško ustanoviti što je dodano povijesnim činjenicama, zato što je odrađeno maestralno.

“ASIMETRIJA”

LISA HALLIDAY

Knjige autorica koje možda još uvijek niste stavili na reading listu, a trebali biste (фото 2)

Jedna od novih knjiga je i “Asimetrija” Lise Halliday, njen debitantski roman koji, ne samo da je 2017. kada je izašao dobio važnu književnu nagradu, nego je postao i književni fenomen. Ispričana iz jedinstvenih pozicija, “Asimetrija” istražuje disbalans koji održava najdramatičnije ljudske odnose: razlika u godinama, odnosi moći, talent, bogatstvo, slava, geografske pozicije, pitanje pravde i jednakosti. Prvi dio donosi priču o Alice, i njenoj vezi s poznatim i dosta starijim piscem Ezrom. Sjajno ispripovijedana priča o odnosima moći i ljubavi koja počinje u New Yorku u ranim godinama Iračkog rata. S druge strane, poglavlje “Ludilo” pripovijeda Amar, čovjek iračko-američkog porijekla koji odlazi posjetiti svog brata u Kurdistanu, kada ga imigracijska policija zadrži cijeli vikend u čekaonici na aerodromu Heathrow. Dvije prividno sasvim udaljene priče, čija se iskustva zapravo dodiruju i preklapaju.

“HOOD FEMINISM”

MIKKI KENDALL

Knjige autorica koje možda još uvijek niste stavili na reading listu, a trebali biste (фото 3)

Knjiga Mikki Kendall, otvara pitanje koliko rasa i klasa dijele žene? Jesmo li sve jednake u tome što smo žene koje dijele ista iskustva i probleme, ili postoje jednakije među jednakima? Je li bogata privilegirana žena, stvarno osjeća onu siromašniju i marginaliziranu kao svoju suborkinju? Autoričini argumenti se razvijaju kroz 18 provokativnih, sjajnih, snažnih eseja od “It’s Raining Patriarchy,” “The Fetishization of Fierce” do “Parenting While Marginalized.” Teme se preklapaju i spajaju, i nerijetko se ponavlja set istih mišljenja i perspektiva koje Mikki ima, ali je knjiga predivno fokusirana na iskustva žena koje se nalaze u prvom redu u borbi za vlastita prava i bolje uvjete. Kendall piše o gladi, o užasnim poslovnim uvjetima, o nemogućnostima, o potrebama žena koje su ignorirane, o onima koje još uvijek nemaju internet kod kuće, o siromaštvu, o zdravstvenom i socijalnom osiguranju koje mnoge žene u SAD ali i širom svijeta nemaju, o svakodnevnim brigama koje one za samo pola klase iznad nemaju.

“ACTS OF DESPERATION” 

MEGAN NOLAN

Knjige autorica koje možda još uvijek niste stavili na reading listu, a trebali biste (фото 4)

Kada Karl Ove Knausgaard kaže za nekoga da je nevjerojatan literarni talent onda znate da je u pitanju nešto maestralno. Prije svega maestralno iskreno i direktno. Megan Nolan je tridesetogodišnja irska spisateljica koja živi i radi u Londonu, a “Acts of Desperation” je nakon godina pisanja za različite magazine, njen prvi roman. I to onaj koji se opisuje kao “žestoka anti-romansa” o ovisnosti o ljubavi i tome što nam radi. Mračna, intenzivna priča o opsesivnoj ljubavnoj vezi. O najvećim visinama i onoj drugoj strani koja se zove anksioznost, fiksacija, sumnja u samu sebe. Ozbiljan roman o toksičnim vezama, i Nolan kao nova autorica na svjetskoj sceni i moćni glas milenijalaca od kjeog se mnogo tek očekuje.

“TJESKOBA VEČERI” 

MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

Knjige autorica koje možda još uvijek niste stavili na reading listu, a trebali biste (фото 5)

Dirljivo, sirovo, surovo i prelijepo. I ovjenčano Bookerovom nagradom za 2020. godinu. Kada tragična nesreća slomi Milderove, njihova djeca su prepuštena sama sebi, a to znači da izmišljaju vlastita pravila, odlučuju ih kršiti ili poštovati, prelaze granice, postavljaju nove, bivaju i žrtve i počinitelji neshvatljivih surovosti. “Tjeskoba večeri” je zastrašujuće otvorena i izuzetno priča o obitelji na ivici raspada i načinima na koji se djeca nose s traumama, i tome koliko su nevinost i brutalnost na momente neočekivano bliski i srodni.

“NOBODY TOLD ME”

HOLLIE MCNISH

Knjige autorica koje možda još uvijek niste stavili na reading listu, a trebali biste (фото 6)

Poezija Hollie McNish je zabavna, pametna, britka, brza, i utješna, i ako niste čitali ništa njeno do sada pravi je trenutak da počnete. Svima nam treba doza Hollie na dnevnom nivou, da nas podsjeti da i neki teški i prilično izazovni trenuci mogu biti uzbudljivi i inspirativni. Njene poeme su isprepletane s kratkim esejima i zapisima iz dnevnika, i beskrajno su i zabavne, i nježne i ugodne za čitanje.

"VIDA MÒLTA"

VICTOR CATALA

Knjige autorica koje možda još uvijek niste stavili na reading listu, a trebali biste (фото 7)

Caterina Albert je jedno od najznačajnijih imena u katalonskoj književnosti 20. stoljeća. Spisateljica čiji se roman "Samoća" smatra jednim od najboljih napisanih na katalonskom jeziku, i ona koja je nerijetko pisala sakrivena pod muškim pseudonimom Victor Catala. Ona svoje junake i njihove odnose opisuje živo i sirovo, i čitati njeno djelo danas pomalo djeluje kao čitanje neke suvremenice. Odnosi među ljudima predstavljeni su živo, a često i brutalno, i donosi priče iz perspektive svih onih koji su na margini. Žene, siromašni, djeca, marginalci su njeni protagonisti: nesretni ali beskompromisni borci za slobodu koja ne priznaje granice, uloge, podjele. S takvim junacima, "Vida mòlta" je zbirka trinaest priča koje govore o ljubavi i osveti, nesretnim slučajevima koji mIJenjaju sudbinu i kompliciranim međuljudskim odnosima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više