Search

Knjige koje morate pročitati prije nego što postanu serije u 2020.

Knjige koje morate pročitati prije nego što postanu serije u 2020.

Tekst: D.D.


Image: Amazon,
Znanje,
Instagram

Nakon što smo odgledali sjajne adaptacije romana Jane Austen "Emma" i Louise May Alcott "Male žene", razveselili se vijesti da ćemo ove godine Timotheeja Chalameta gledati i u filmskoj verziji knjige SF tematike "Dune" te pročitali prvijenac nigerijske spisateljice Oyinkan Braithwaite "Moja sestra, serijski ubojica" za kojeg smo sigurni da ćemo ga uskoro gledati na Netflixu ili na velikom platnu, pronašli smo još neke literarne uratke koji će ove godine (ili to već jesu) postati serije ili filmovi. Kako smo ipak na strani one da su knjige uvijek bolje, preporučujemo da ih pročitate prije nego ih pogledate.

Mali požari posvuda, Celeste Ng

Knjige koje morate pročitati prije nego što postanu serije u 2020. (фото 1)

O romanu iz 2017. godine autorice Celeste Ng već smo pisali, a ove je godine dobio svoju televizijsku inačicu, kao serijal od osam epizoda na streaming servisu Hulu. Djelo počinje s misterioznim "malim požarima posvuda" u jednoj kući, a radnja prati život dvije različite obitelji (s dvije jako različite majke koje u serijalu tumače Kerry Washington i Reese Witherspoon) u Shaker Heightsu u Ohiju. Teme o smrtnosti, klasi, rasi i majčinstvu istražuju se tijekom prikaza života obitelji Richardson i Warren, a u serijali, uz glavne glumice koje su ujedno i izvršne producentice, glumi i Joshua Jackson.

You Should Have Known, Jean Hanff Korelitz

Knjige koje morate pročitati prije nego što postanu serije u 2020. (фото 2)

Misteriozni triler iz pera američke spisateljice pretvoren je u HBO-ov mini serijal "The Undoing" u čijim se glavnim ulogama nalaze holivudske zvijezde Nicole Kidman i Hugh Grant. Radnja prati bračni par Grace i Jonathana Frasera i njihov naizgled savršen život u elitnoj njujorškoj četvrti Upper East Side koji se vrlo brzo raspadne, i to pred očima javnosti. Psihoterapeutkinja, majka sina, supruga uspješnog onkologa i autorica kojoj upravo izlazi knjiga (u kojoj dijeli savjete o muškarcima), nađe se u centru pažnje zbog  nasilne smrti, nestanka supruga i niza zastrašujućih otkrića. Scenarij je napisao David E. Kelley , koji je s Kidman radio i na serijalu "Male laži", a za redateljicu je odabrana Susanne Bier, koja je najpoznatija po radu na serijalu "Noćni upravitelj".

Normal People, Sally Rooney

Knjige koje morate pročitati prije nego što postanu serije u 2020. (фото 3)

Bestseller irske spisateljice ovog proljeća postaje 12-dijelni serijal za BBC Three i Hulu. Adaptacija koja se dugo čekala pravi klasičan slučaj "suprotnosti se privlače", par koji svoju vezu započinje još u srednjoj školi, a ne mogu biti različitiji. Njihova intenzivna i kompleksna povezanost koja se iz ruralnog okruženja u Irskoj seli na hodnike fakulteta u Dublinu sve je jača, iako su okolnosti znatno izmijenjene. U serijalu glume Daisy Edgar-Jones i Paul Mescal.

Luminari, Eleanor Catton

Knjige koje morate pročitati prije nego što postanu serije u 2020. (фото 4)

Radnja nagrađivanog djela Eleanor Catton (2013. godine osvojilo je Man Booker nagradu) smještena je na Novom Zelandu u viktorijanskom dobu, baš kada svijet trese "zlatna groznica". U pokušaju da se i sam obogati Walter Moody brodom stiže u novozelandski gradić Hokitika, no već po dolasku uvučen je u misterij, u kojem se isprepliću ubojstva, nesretne sudbine, avantura i ljubav. Roman je pretvoren u serijal od šest epizoda za britanski BBC, scenarij je adaptirala sama autorica, a glavna glumačka imena su Eva Green i Eve Hews. 

Americanah, Chimamanda Ngozi Adichie

Knjige koje morate pročitati prije nego što postanu serije u 2020. (фото 5)

Treći roman hvaljene autorice Chimamanda Ngozi Adichie ove će godine postati HBO-ov mini serijal od 10 epizoda, u čijoj će se glavnoj ulozi naći Oscarom nagrađena Lupita Nyong’o. Roman koji je spisateljici zaradio nagradu "US National Book Critics Circle" prije šest godina secira teme veza, identiteta i rase u Nigeriji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkih Državama, kroz priču Ifemelu, mlade Nigerijke koja se zbog obrazovanja preseli u Philadelphiju, rastajući se tako sa svojom tinejdžerskom ljubavi, Obinzeom, koji odlazi na studij u London. U serijalu se pojavljuju i Uzo Aduba i Zackary Momoh.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više