Search

Knjige kratkih priča savršeno su štivo za vikend

Knjige kratkih priča savršeno su štivo za vikend

Rumena Bužarovska, Raymond Carver, Alice Munro...

Tekst: Ema Glavina


Image: PR

Kratke priče su nepravedno zapostavljena literarna forma kojoj ponekad ni ljudi koji redovito čitaju, ne žele pružiti priliku

Za razliku od nekih drugih, zahtjevnijih formi, za (kvalitetno napisane) kratke priče sam poprilično uvjerena da mogu pronaći put do šire publike. Neki od razloga manje vidljivosti ove forme, u odnosu na, primjerice, romane su i podzastupljenost koja kreće još od školskih lektira, a nastavlja se u serijama ili pak filmskim ekranizacijama, pa i medijskim promocijama. Ako pokušate s kratkim pričama, vrlo brzo biste mogli primijetiti koliko su pitke i zanimljive za čitanje, a priču koju ste mogli čitati na tristotinjak stranica, sada imate prezentiranu na svega njih desetak. Uz to, ovo je izvrsna forma za sve one koji bi željeli češće čitati, ali ne stižu ili još nisu stvorili naviku redovitog čitanja. Kratke priče će vas ostaviti s osjećajem zadovoljstva jer ste cijelu jednu kompleksnu i zaokruženu priču konzumirali u vrlo kratkom vremenu. Predstavljamo nekoliko naslova na koje trebate obratiti pažnju ukoliko želite provjeriti kako vam odgovara ovakva forma, ali i ako ste već iskusni čitatelj.

Rumena Bužarovska: Moj muž (VBZ)
Mlada makedonska autorica Rumena Bužarovska, specijalizirala se upravo za pisanje kratkih priča. Publici se predstavila zbirkama kratkih priča "Žvrljotine" i "Osmica" u kojima nam pokazuje isječke iz svakodnevnog života posve običnih ljudi. Nakon velikog uspjeha kod publike i kritike prve dvije zbirke, autorica odlazi korak dalje te odlučuje opisati još kompleksnije odnose među svojim likovima, one između bračnih partnera. Kroz 11 priča koje različite žene pripovijedaju u prvom licu, autorica donosi sve kompleksnosti ženskog pitanja, od odgoja djece i prijateljskih odnosa, do propitkivanja položaja žena u patrijarhalnom društvu.

Knjige kratkih priča savršeno su štivo za vikend (фото 1)

Valent Pavlić: Evanesco (HENA COM)
Debitant koji napiše uspješnu zbirku kratkih priča, pojava je koju rijetko susrećemo. Pogotovo ako govorimo o hrvatskoj književnoj sceni. Valent Pavlić uspio je u tome, napisavši devet kratkih priča s motivom figurativnog nestajanja suvremenog čovjeka u svijetu koji ga često ne razumije ili ne prihvaća. Je li moguće da nekad i ne želimo biti prihvaćeni jer tako lakše prolazimo "ispod radara"? Ova zbirka nije lako štivo za usputno čitanje; zahtijeva koncentraciju i uranjanje u izmišljeni svijet tragičnih junaka. Radnju je teško prenijeti na ovaj način, ali ona je trenutno manje bitna. Kod Valenta Pavlića vidljiv je neupitan talent za pisanje, i još važnije, perfektan uvid u slojevita stanja svijesti likova najrazličitijih profila.

Knjige kratkih priča savršeno su štivo za vikend (фото 2)

Alice Munro: Javne Tajne (Oceanmore)
Iako je i više nego dobra preporuka za iskusne čitatelje, opus ove kanadske spisateljice može biti i odlična polazišna točka u istraživanju forme kratkih priča. Alice Munro dobitnica je Nobelove nagrade za književnost, i jedna od najvećih spisateljica kratkih priča uopće. "Javne tajne" sadrže osam priča u kojima glavne uloge imaju žene, u kojima Munro najčešće i nalazi inspiraciju. Naglasak je na njihovim privatnim životima i intimnoj sferi djelovanja, a propitkuje se cijeli niz tema poput bračne nevjere, neprežaljenih odnosa iz prošlosti ili pak odnosima koji se teško napuštaju. Alice Munro ovom zbirkom pogađa u samu srž i ponovno donosi izvanredne priče o ljudima koje svakodnevno srećemo. U nakladi iste izdavačke kuće možete pronaći i druge jednako zanimljive zbirke kratkih priča ove nagrađivane autorice.

Knjige kratkih priča savršeno su štivo za vikend (фото 3)

Raymond Carver: Odakle zovem (PROFIL)
Malo je vjerojatno da će bilo koji popis ovakvog tipa proći bez velikog Raymonda Carvera, moguće i najpoznatijeg pisca kratkih priča. Carverov stil pisanja godinama služi kao inspiracija spisateljima novijih generacija, kao i cijelom nizu prominentnih hrvatskih autora, poput Zorana Ferića ili Jurice Pavičića. "Odakle zovem" zbirka je sabranih djela koja donosi najbolje priče Raymonda Carvera, uključujući i one koju prije nisu bile prevedene na hrvatski. Priče seciraju sve moguće odnose i situacije koje možete zamisliti, a Carver im uvijek pristupa brutalno realno, bez trunke uljepšavanja. Ako prije niste, pročitajte neke od legendarnih priča poput "Katedrale" ili "O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi" i uvjerite se u veličinu ovog američkog pisca.

Knjige kratkih priča savršeno su štivo za vikend (фото 4)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više