Search

Književna preporuka tjedna: \"Stoner\" autora Johna Williamsa

Književna preporuka tjedna: "Stoner" autora Johna Williamsa

Veliki američki roman...

Tekst: Ema Glavina


Image: Foto PR,
Thomas Kelley

"Stoner" je definitivno jedan od fenomena suvremene književnosti, i jedan od naslova o kojima se najviše pričalo...

Jednom ili dva puta godišnje pojavi se ta neka knjiga o kojoj svi pričaju, knjiga koja jamačno mijenja živote i koju morate pročitati ako držite do sebe. Ove godine tu je ulogu preuzeo "Stoner" Johna Williamsa, u nakladi izdavačke kuće Fraktura. Jedna od specifičnosti ove knjige leži u njenom zakašnjelom planetarnom uspjehu. Naime, knjiga je prvi put izdana 1965. godine, i nije ostvarila zapaženiji uspjeh. Nekoliko desetljeća kasnije, došla je u ruke nekoliko ambicioznih čitatelja i pokrenula lavinu. Kad sam pročitala recenzije (točnije, hvalospjeve) nekoliko ljudi čije mišljenje cijenim, odlučila sam da želim provjeriti oko čega se podigla tolika prašina. Što god krenete čitati na internetu vezano uz "Stonera", primijetit ćete nekoliko istih rečenica koje se provlače svugdje. Knjiga je tako "najveći američki roman za koji nikad niste čuli", "knjiga za pisce" ili pak "bestseller najčišće forme, za čiji su uspjeh odgovorni isključivo čitatelji". S nekim se od ovih tvrdnji slažem, s drugima ne. Dopustite da vas kratko uputim u radnju, a nakon toga ću se vratiti ovim tvrdnjama. William Stoner je, saznajemo to već u prvom paragrafu, cijeli životni vijek proveo kao umjereno uspješan sveučilišni profesor na odsjeku za englesku književnost.

Iako rođen u skromnoj farmerskoj obitelji, odbija naputak roditelja da se obrazuje u smjeru agronomije i pomogne im u poslu. Jedno predavanje iz engleske književnosti, jedan sonet i jedan profesor, bili su dovoljni da odluči da je književnost smjer u kojem mora ići. Korak po korak, Stoner napreduje do zvanja profesora na sveučilištu, mjestu koje će mu zauvijek biti najbolje utočište od svijeta, a posao i književnost ostat će njegove najveće ljubavi. Radnja prati i njegov privatni život, lošu procjenu djevojke koja će ga stajati sreće u braku, dijete koje to neće uspjeti promijeniti, napete odnose unutar sveučilišta i niz sitnih introspektivnih trenutaka. Iako roman sadrži gotovo sve komponente koje sačinjavaju intrigantnu priču, poput zakletog neprijatelja, osvetoljubive supruge, mlade ljubavnice i problematične kćeri, ništa se od toga ne ističe. Dok sam čitala knjigu, nisam mogla ne primijetiti klasičan način na koji je pisana, uz poseban, polagani tempo kakav se u današnjim naslovima sve rjeđe susreće. Konstantno mi se činilo da čitam neki književni klasik koji bi mogao spadati u lektiru viših razreda srednje škole. Nakon čitanja, pak, ostaje dojam pregleda portreta jednog potpuno prosječnog života, ali napisanog na sjajan način.

Književna preporuka tjedna: "Stoner" autora Johna Williamsa (фото 1)

I dok se likovi, primjerice, Charlesa Bukowskog mjesecima ne trijezne zbog raznih životnih nedaća, Stoner sve podnosi stoički i bez puno dramatiziranja. Vrijeme radnje je između dva svjetska rata, a opet i taj se cijeli kontekst tek nazire; Stoner i dalje mora odraditi svoja predavanja i pokušati održati mir u kući. Lik Williama Stonera nije klasični književni junak; ne posjeduje osobine vrijedne divljenja i ne ističe se ni po čemu, osim eventualno po ljubavi prema svom poslu. Svakako nije ni destruktivni antijunak jer i to bi ga izdvajalo iz prosječnosti. Vjerujem da je jedan od razloga uspjeha ove knjige i to poistovjećenje čitatelja sa životom glavnog lika. U njemu se odigra puno teških epizoda, ali na kraju se uvijek mora ustati na posao ili otići platiti režije, a luksuz velikih kriza si ionako rijetko tko može priuštiti. Iako sam za vrijeme čitanja osjećala svojevrsni pritisak da mi se ovakva knjiga nužno mora svidjeti, ispostavilo se da će sve ispasti baš onako kako treba. Ovo je knjiga koja se obraća svakom pojedinačno, i ako joj dopustite, pronaći će vas na nekoj privatnoj razini i duboko dodirnuti. I za kraj, je li ovo knjiga za pisce? Da, je. Prvenstveno je knjiga za pisce i velike zaljubljenike u riječi i književnost, ali to ne znači da u njoj ne može uživati svatko. Je li ovo najveći američki roman za koji nikad niste čuli? Ne, ali je prilično velik. Pisac koji napiše ovakvu knjigu niti ne pretendira na pompozne epitete. Jesu li bestselleri najčišće vrste upravo oni koje stvore čitatelji i je li "Stoner" jedna od takvih knjiga? U današnjem svijetu vladavine marketinga i PR-a, apsolutno i veliko da.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više