Search

Mani Gotovac napisala je novi roman i naravno da ide na vrh našeg popisa za čitanje

Mani Gotovac napisala je novi roman i naravno da ide na vrh našeg popisa za čitanje

"Rastanci"

Tekst: E.G.

Image: PR,
arhiva

"Sve počinje prekidom. Zapisao je  Paul Valéry. Vani sipi hladna kiša. Cmizdri, malo pada, malo ne. Otvaram kišobran, zatvaram ga. Vlažno je, nelagodno.  Kao da je ta kiša više u tijelu nego u oblacima. Moja prijateljica na putu od Marulićeva spomenika pa do Mihanovićeve još desetak minuta melje najnovije tračeve. Kažem joj da žurim. Ne čuje me, ne čujem je. Melje. Pozdravljam, ponavljam - žurim. Hodam sporo. Iznenadio me jutros mobitel. Negdje oko 11 sati. Zapravo SMS. 'Čekam te u Esplanadi na večeri. Budi točna'."

Ovako glasi jedan od ulomaka iz najnovije knjige Mani Gotovac, naziva "Rastanci". Ako ste već čitali neki od njezinih romana, bilo da se radilo o hvaljenom autobiografskom "Fališ mi" ili "Snebivaš me" i "Ćutim te", onda znate da najviše voli pisati o ljubavi, vezama, teatru i svemu onome što čini jedan život. Pismo Mani Gotovac je izravno, nepokolebljivo, moćno i upečatljivo, zbog čega je u relativno kratkom roku (sve su spomenute knjige izašle u periodu nakon 2010.) postala domaća književna senzacija, čiji se novi naslovi kupuju gotovo po automatizmu. U središtu radnje "Rastanaka" ponovno je jedan par, a sama Gotovac nedavno je objasnila kako je knjiga posvećena njezinom drugom suprugu, umjetniku Željku Senečiću.

Mani Gotovac napisala je novi roman i naravno da ide na vrh našeg popisa za čitanje (фото 1)

Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine. Kći je odvjetnika Zdravka Birimiše i glumice Marije Danire. Završila je Klasičnu gimnaziju u Splitu koju su u isto doba pohađali Petar Brečić, Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Igor Zidić i drugi. Kao studentica piše kazališne kritike, zapošljava se kao novinarka na radiju, piše kritike i eseje o kazalištu koje objavljuje u časopisima Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više