Traži

Marina Abramović i Ulay napisat će zajedničke memoare

Marina Abramović i Ulay napisat će zajedničke memoare

Umjetnici su se ponovo ujedinili


Fotografija: buro247.ua

Abramović i Ulay dokaz su da nakon prekida veze ne mora sve ostati u zategnutim odnosima, nego dapače, možete zajedno raditi na izvrsnom projektu...

Bivši umjetnički i ljubavni par Marina Abramović i Ulay ponovo će se ujediniti kako bi napisali njihovu knjigu memoara. Artnet je objavio kako će u ovoj knjizi oni iznijeti iskustva i detalje iz njihove 12-godišnje veze. Ideje o pisanju zajedničkih memoara dosjetio se Ulay i to za vrijeme samostalne izložbe Abramović u Bonnu te je izjavio: "Dok smo razgovarali, sjetio sam se da postoji jedna stvar koju nismo zajedno učinili, a to su memoari. Možda ćemo se sastati u kolovozu na 10 dana ili dva tjedna kako bismo zajedno radili na rukopisu. Imamo jako puno nevjerojatnih priča o kojima većina ne zna, a smatram da zaslužuju pozornost." Upravo je ovaj par jedan od najpoznatijih u povijesti izvedbene umjetnosti. Susreli su se sedamdesetih godina prošlog stoljeća i zajedno su napravili neke od najzapamćenijih performansa.

Rastali su se 1988. godine i rekli si konačno zbogom u posljednjem zajedničkom performansu: hodali su jedno prema drugom, svatko sa svojeg kraja Kineskog zida, i nakon tri mjeseca hodanja na sredini se oprostili jedno od drugog. Ponovo su se susreli tek 2010. godine na Marininoj izložbi "In presence of the artist" koja se održala u MoMA-i. U 2015. godini Marina Abramović tužila je Ulaya zbog kršenja sporazuma o autorskom pravu za zajednički rad. Ulay je ipak pobijedio na sudu, dokazavši svoje pravo na naknade od djela koje su zajedno stvorili. Unatoč nekim sukobima, prošle su godine umjetnici obznanili da su se pomirili i istaknuli da su sva neslaganja ostala iza njih te da je glavna stvar priča koju su stvorili zajedno.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar