Search

Možda vam ne zvuči tako, ali \"Priče o samoći\" su savršeno štivo za ljetne dane

Možda vam ne zvuči tako, ali "Priče o samoći" su savršeno štivo za ljetne dane

Čitanje Mire Gavrana je uvijek dobra ideja

Tekst: E.G.


Image: PR,
Unsplash

Trideset godina nakon objavljivanja kultne zbirke priča Mali neobični ljudi (1989.), koja je imala čak pet izdanja, Miro Gavran izlazi pred čitatelje sa zbirkom "Priče o samoći" u kojoj na još sugestivniji i koncizniji način portretira naše suvremenike, sudbinski određene samoćom, dominantnom temom našeg vremena. U knjizi je autor sabrao deset neobičnih priča čiji će vam se junaci krišom zavući pod kožu. U njihovim tugama, razočaranjima, radostima i emocijama s lakoćom ćete pronaći i djeliće svoga života. Najprevođeniji hrvatski književnik ponovno je napisao knjigu za književne sladokusce koja doista nikog ne bi trebala ostaviti ravnodušnim.

Čita se vrlo lako i brzo, pisana je pitko, a u isto vrijeme pametno. Na trenutke je napeta, na trenutke melankolična, na trenutke tužna, a uglavnom je realna i upečatljiva. Bez problema vam može poslužiti kao ljetno štivo ili čak kao štivo koje ćete čitati na plaži- i ne morate se bojati da će vas oneraspoložiti. Uostalom, pružite joj šansu i sve će vam vrlo brzo postati jasno.

Miro Gavran suvremeni je hrvatski autor, čija su djela prevedena na 40 jezika. Njegove knjige imaju više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu, a  po njegovim je dramama i komedijama nastalo otprilike 350 kazališnih premijera diljem svijeta koje je pogledalo više od četiri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima. Taj kazališni festival od 2003. djeluje u Slovačkoj u Trnavi, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj u Pragu, pod nazivom Gavranfest.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više