Search

\"Molim te, pazi na mamu\" svjetski je bestseller iz pera najuspješnije suvremene južnokorejske spisateljice

"Molim te, pazi na mamu" svjetski je bestseller iz pera najuspješnije suvremene južnokorejske spisateljice

Roman je samo u Južnoj Koreji prodan u više pod milijun i pol primjeraka

Tekst: BURO.


Image: Barbara J. Zwitter Agency

Kyung-sook Shin cijenjena je i višestruko nagrađivana južnokorejska autorica, ona je prva Korejka i prva žena koja je osvojila prestižnu Man Asian Literary Prize 2012. i to upravo za roman "Molim te, pazi na mamu". Roman je postao uspješnica u Južnoj Koreji s 1,5 milijuna prodanih primjeraka, ali je vrlo brzo postao i međunarodna senzacija zbog majstorski ispričane priče u središtu koje je univerzalna tema otuđenja unutar obitelji čiji odnosi su značajno poljuljani uslijed stalne egzistencijalne borbe i suvremenog načina življenja.

Kada se 69-ogodišnja So-you, majka iz naslova romana, odvoji od svog supruga u gužvi podzemne željeznice u Seoulu i nestane, njezina se obitelj nađe pred zidom ispunjena i tugom i krivnjom. Jedan od pokušaja potrage su i leci o nestalima koje žele polijepiti po cijelom gradu, ali ih upravo taj postupak suoči s bolnom spoznajom o nepoznavanju vlastite majke. Među članovima izbija svađa oko naoko beznačajnih stvari: formulacije teksta na letku te veličini nagrade koju bi ponudili za pomoć oko pronalaska majke (Koliko, zapravo, vrijedi mama!?).

Frustracija je tim veća jer shvate da nitko od njih nema noviju maminu fotografiju pa je pitanje koliko stvarno poznaju ženu koju traže ono što zaglušujuće zvoni u njihovoj svijesti, ali i savjesti. Ova dirljiva, rašomonska priča nudi problem sagledan iz različitih perspektiva: kćeri, sina i supruga a svi se oni dramatično slijevaju u dirljiv finale majčine perspektive kroz koju se otkrivaju sve tajne njezinog neobičnog života, a koji su njezini najmiliji tako olako podvlačili pod nazivnik običnosti. Ova nezaboravna priča melankoličnog tona propituje važne, univerzalne teme: emocionalnu povezanost, majčinsku požrtvovnost, usamljenost, tradiciju i modernost. Suočavanje s propustima unutar ove fiktivne obitelji svakog će čitatelja neminovno dovesti u poziciju propitivanja vlastitih obiteljskih odnosa.

Kyung-sook Shin

Kyung-sook Shin rođena je 1963., a odrasla je u mnogočlanoj obitelji s kojom ostaje do šesnaeste godine kada se seli bratu u Seoul gdje nastavlja daljnje školovanje. Njezin književni prvijenac "Winter Fables" objavljen je 1985., a otada je objavila dvadesetak knjiga, od kojih su većina romani. Piše i kratke priče te ne-fikciju. Zajedno s kolegicama Kim In-suk i Gong Ji-young uvrštena je u grupu spisateljica pod nazivom Generacija 386. Dobitnica je brojnih i prestižnih korejskih i azijskih literarnih nagrada, a prijevod njezinog djela "A Lone Room" osvojio je i francusku Prix de l'Inapercu uz obrazloženje da se radi o djelu čiju izvrsnost treba upoznati šira publika. Najuspješniji joj je roman "Molim te, pazi mi na mamu" (2009.) koji je je postao korejski bestseler prodan u milijunskim nakladama, a izvan granica preveden je u dvadesetak zemalja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više