Search

Najbolje knjige koje smo čitali u 2016.

Najbolje knjige koje smo čitali u 2016.

Brojni zanimljivi naslovi

Tekst: Ema Glavina


Image: Promo,
Pexels

Iako se izdavaštvo već zadnjih nekoliko godina nalazi u krizi, možemo biti vrlo zadovoljni s književnim naslovima koje smo imali priliku čitati ove godine...

Niže temperature tradicionalno podrazumijevaju češće ostajanje kod kuće i provođenje vremena uz kakvo dobro štivo. Blagdani samo što nisu stigli, užurbano se kupuju pokloni, a poklanjanje knjiga postaje sve neuobičajenije. Kako bismo vas pokušali podsjetiti na vrijednost čitanja dobrog književnog djela, donosimo izbor najboljih knjiga koje su nam izdavači spremili za tekuću godinu. Neki od najboljih naslova su se, kao i uvijek, čuvali za nedavno završen sajam knjiga, Interliber, a u nekima smo uživali od samog početka godine. Izdavačka kuća Fraktura je donijela jedan od najvećih svjetskih hitova, ''Stoner'' Johna Williamsa koji govori o životu sveučilišnog profesora, a nedavno su izdali novu knjigu Slavenke Drakulić, koja predstavlja živote ''žena iz sjene'', a ovog se puta radi o supruzi Alberta Einsteina, Milevi Einstein. Treba spomenuti i triler poznatog izraelskog autora Nira Barama, ''Sjena svijeta'', koji predstavlja svijet revoltiranih mladih ljudi koji organiziraju globalni štrajk. 

Najbolje knjige koje smo čitali u 2016. (фото 1)

Izdavačka kuća VBZ je imala nekoliko zanimljivih projekata, poput onog ''Europom u 30 knjiga'', koji je za cilj imao predstaviti 30 europskih autora iz 30 zemalja, a jedan od zanimljivijih je ''Anđeli s asfalta'', autorice Johanne Holmstrom, koji govori o integraciji manjina u društvo. Odlične kritike su dobili i pobjednici nagrade Tiska i VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman, Lada Vukić za roman ''Specijalna potreba'', koja predstavlja život dječaka s teškoćama u razvoju te Ivica Ivanišević za priču o nekoliko pisaca u potrazi za inspiracijom u romanu ''Knjiga žalbe''. Ako ste pak u potrazi za dobrim krimićem, savjetujemo da pročitate ''Skriveno dijete'', poznate švedske književnice Camille Lackberg.  Kad govorimo o svjetskim književnim senzacijama, ne može se ne spomenuti dugo očekivani prijevod napuljske tetralogije Elene Ferrante kojeg je donijela izdavačka kuća Profil. Uz to, kao jedan od glavnih hitova Interlibera se nametnula i autobiografija Brucea Springsteena, ''Born to Run'', kao i priča o kompleksnom odnosu bračnog para, ''Sudbe i srdžbe, autorice Lauren Groff.

Najbolje knjige koje smo čitali u 2016. (фото 2)

Treći nastavak knjige o kojoj se godinama ne prestaje pričati donosi izdavačka kuća Oceanmore, a radi se o ''Mojoj borbi'' Karla Ove Knausgarda. Knjiga donosi autobiografsku priču norveškog pisca s kojom su se poistovjetili čitatelji diljem svijeta. Za sve književne sladokusce, nezaobilazan je i jedini roman kanadske nobelovke Alice Munro, ''Život djevojaka i žena.'' Ne smijemo zaboraviti spomenuti i novi roman Virginie Despentes, ''Vernon Suboteks I'', koji donosi šarmantnu priču o neprilagođenom ostarjelom DJ-u. Sve prijedloge najboljih književnih naslova godine možete pogledati u nastavku, a ne sumnjamo da ćete među njima moći pronaći nešto po svom ukusu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više