Traži

Objavljen dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2014.

Objavljen dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2014.

Francuz Patrick Modiano


Fotografija: Ill. N. Elmehed.©Nobel Media 2014/ www.nobelprize.org/,
Nicolas Hidiroglou,
2007

Današnjom službenom objavom odbora za dodjelu nagrada, Nobela za književnost ove je godine osvojio samozatajni francuski književnik Patrick Modiano

Počevši od 1901. godine, Švedska akademija sastavljena od 18 članova dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost. Ove godine ta čast pripala je francuskom književniku rođenom 1945. godine, Patricku Modianu. Time je ovaj Francuz postao jedanaestim po redu književnikom iz Francuske koji je osvojio ovu vrijednu nagradu, a 111 sveukupnim dobitnikom. 

69-godišnjem književniku bit će dodijeljen 1,1 milijun dolara za ovo veliko postignuće. Njegovo najpoznatije djelo je "Missing Person", roman kojim je osvojio nagradu Prix Goncourt 1978. godine. Roman istražuje priču o detektivu koji je izgubio pamćenje te njegovu misiju oporavka. 

Gotovo sva Modianova djela su povezana s temom Drugog svjetskog rata, što i ne čudi jer dolazi iz stare židovske obitelji, a njegovi roditelji se se zapravo upoznali u Parizu za vrijeme nacističke okupacije. Piščeva osobna povijest prožima njegov rukopis, a u djelima dosljedno istražuje teme pamćenja, identiteta i vremena.

Prošle godine prestižna nagrada dodijeljena je kanadskoj autorici kratkih priča Alice Munro.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više