Search

Ove knjige pročitajte prije nego što pogledate filmove koji stižu u kina

Ove knjige pročitajte prije nego što pogledate filmove koji stižu u kina

Tekst: BURO.


Adaptacije se mogu razviti u različitim smjerovima, da smo do sada svjedočili nekim doista sjajnim ostvarenjima kao i onima za koja bismo voljeli da se nisu dogodila. Od “Gospodara prstenova” do Dickensovog remek djela “Velika očekivanja” svjedočili smo kako se sjajni romani pretvaraju u jednako sjajne filmske naslova, i iako nikada ne znamo sa sigurnošću što možemo očekivati upravo ta radoznalost i neizvjesnost i jesu dio igre. Jer, na kraju krajeva, nema većeg uživanja nego da imaginarni lik iz romana, vidimo na velikom ekranu baš onakvim kakvim smo ga zamišljali.


S tim na umu, i s nekim novim filmskim naslovima na waiting listi, izdvojili smo trenutno najiščekivanije naslove koji su ekranizirani prema knjigama, i predlažemo da uronite u književno štivo prije nego što se filmovi pojave na velikim ekranima krajem ove godine, a neki čak i sljedeće.

"Dina"

Frank Herbert

Ove knjige pročitajte prije nego što pogledate filmove koji stižu u kina (фото 1)

Na samom vrhu ove liste se nalazi sci-fi remek djelo Franka Huberta "Dina". Trailer koji smo nedavno vidjeli nas je dovoljno oduševio da samo možemo kazati da jedva čekamo film, ali nas je i podsjetio da je ovakvo stanje pravo vrijeme za knjigu. Najkraće moguće, roman iz 1965. prati protagonista Paula Atreidesa, na planeti Arrakis tj "Dini". Prethodne adaptacije su prošle jako neslavno (toliko da se Lynch svoje čak i odrekao) ali smo oko ove jako optimistični i to iz više razloga. Režiju potpisuje Denis Villeneuve, a ako se netko može snaći u kombinaciji "Blade Runner" i "Arrival" narativima i estetici to je onda on. Također ekipa u sastavu Timothee Chalamet, Jason Momoa i Zendaya, čine sjajan tim koji obećava nezaboravnu vožnju kroz Arrakis svijet.

"Smrt na Nilu"

Agatha Christie

Ove knjige pročitajte prije nego što pogledate filmove koji stižu u kina (фото 2)

Hercule Poirot se vratio. Priču već svi znamo, o misterioznom ubojstvu prelijepe Linnet koje se događa negdje usred krstarenja Nilom. Iza ubojstva leže različiti porivi i ubojica kao i obično, može biti svatko, a otkrivaju se i neki sasvim neočekivani odnosi. Ljubav, strast, ljubomora, izdaja, ubojstvo. Svega ima i tri godine nakon “Ubojstva u Orijent Ekspresu” na red za adaptaciju je stigao i ovaj roman. Možda ste bili razočarani prethodnim filmom, možda i ne, ali iako znamo da prošli nije baš najsavršenija moguća adaptacija ovog krimi-romana, novi trailer je i više nego dovoljno privlačan da klimnemo glavom i kažemo-dap, gledat ćemo!

"Žena na prozoru"

A.J. Finn

Ove knjige pročitajte prije nego što pogledate filmove koji stižu u kina (фото 3)

“Žena na prozoru” je već toliko puta najavljivan film da ulazimo u fazu ozbiljne neizdržljivosti. Imamo trailer, imali smo i datum premijere, imali smo i svađu između Disneyja i Netflixa tko će ga otkupiti, a nikako da imamo film na ekranima. Priča prati doktoricu Annu Fox — ne baš sasvim povjerljivog naratora, koja pati od halucinacija, ali i izgledno govori istinu o misterijama i zločinima koje vidi sa svog prozora na Manhattanu. Film je poslije dugotrajnih peripetija na kraju otkupio Netflix, i iako se točan datum još uvijek ne zna, čini se da ćemo Amy Adams u još jednoj sjajnoj triler ulozi gledati samim krajem godine.

"Posljednje ljubavno pismo"

Jojo Moyes

Ove knjige pročitajte prije nego što pogledate filmove koji stižu u kina (фото 4)

Jojo Moyes pripada u red onih s kojima se malo tko može usporediti kada je u pitanju pisanje ljubavnih romana, a ova romansa iz 2008. donosi priču o dvije intrigantne priče o izdaji, vjernosti i zabranjenim ljubavima, smještene u dva različita vremena. Jedna priča prati Jennifer Stirling 1960-ih a druga Ellie u 2003-oj. Više od priče o vjernosti, ovaj roman je nevjerojatno realan prikaz svih onih nijansi i stvarnih životnih borbi i sukoba unutar samih sebe s kojima se susreću svi oni koji pokušavaju održati brak i ljubav živim godinama. Ova nježna, romantična i prije svega jako realna priča je otkupljena još krajem prošle godine (naravno Netflix) i koliko je poznato Felicity Jones bi trebala preuzeti glavnu ulogu. S obzirom na to da je usprkos ostalim ulogama, nekako često instant vežemo za ulogu Jane Hawking u “Teorija svega” i ovaj put očekujemo nježnu životnu priču i junakinju s kojom se lako povezati, pa ovaj naslov definitivno držimo na radaru.

Vještice

Roald Dahl

Ove knjige pročitajte prije nego što pogledate filmove koji stižu u kina (фото 5)

Jedna od knjiga koja je vjerojatno odgovorna za prva noćne more. Klasik dječjeg uzrasta, malo strašan malo zabavan, Dahlove “Vještice” su pored bajki, jedno od prvih štiva koje nas uvode u natprirodno, i svijet vila i vještica . Priča prati dječaka (The Boy) i njegovu baku, i njihov susret s Velikom vješticom svih svjetova koja ima plan da ukloni svu djecu sa svijeta. Iako je naravno ova vještica “zla”, situacija je jako slična kao i za Wicked, vješticom sa Zapada, i ostavlja puno prostora za temeljnija čitanja i analize i pitanja zašto i kako je baš takva kakva jest? S obzirom na to da bi je u filmu trebala glumiti Anne Hathaway vjerujemo da će ova adaptacija biti daleko više od jedan na jedan prepisivanja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više