Search

Pandora Sykes se u svojoj novoj knjizi pita \"How Do We Know We’re Doing It Right?\"

Pandora Sykes se u svojoj novoj knjizi pita "How Do We Know We’re Doing It Right?"

Spisateljica Tahmina Begum otkriva svoje dojmove o ovoj zbirci eseja

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Kako da znamo radimo li uopće išta kako treba?! Pandora Sykes, novinarka i voditeljica super popularnog podcasta The High Low u svojoj prvoj knjizi istražuje pitanje koje ne samo da je dobro poznato milenijalkama, već je zapravo upravo pitanje koje ih svakodnevno progoni. Bezbroj je izbora.

Oni pak nisu uvijek stvar samo odluke. Postoji beskonačno mnogo pravaca u kojima je naš život mogao krenuti. Izbori su ogledalo onog što jesmo. Yin i Yang pretjeranog razmišljanja mogu učiniti da nam, zbog nečeg banalnog kao što je "pogrešna" narudžba kave, propadne cijeli dan. Kažnjavamo sebe kako bismo postali bolji. I to sve dok aktivno ignoriramo činjenicu da sistem kroz patrijarhat, rasizam, homofobiju i financijsku neravnopravnost već radi protiv nas.

Pandora Sykes se u svojoj novoj knjizi pita "How Do We Know We’re Doing It Right?" (фото 1)

Kroz eseje o zdravlju, majčinstvu, balansu između posla i privatnog života, brzoj modi i razlici između naše online i stvarne ličnosti Pandora Sykes objašnjava što znači biti konstantno sputavan i stavljan u određene kategorije. Biti ili "ljutita milenijalka od dvadeset i nešto", "kučka koja ganja karijeru" ili "opasna crnkinja" i tako dalje.

Sykes piše: "Žene su naučene da promatraju svoja tijela kao dijelove". To se isto događa i kada govorimo o ženskim umovima, naši interesi su uredno razdvojena i pakirani kao znak pripadnosti.

Knjigu je napisala dok je bila u poodmakloj trudnoći (posljednju priču završila je dok je pazila na tek rođenu bebu) i to prije karantene, tako da se radi o studiji života prije pandemije, dok smo svi histerično jurili otkriti tko smo zapravo. A što to uopće znači?

Koristeći svoje iskustvo majčinstva kao primjer, Sykes piše: "Osjećaj da lebdim iznad sebe dok sam istovremeno duboko u sebi čekajući da se ta 'stvarna ja' vrati se prekida rođenjem djeteta i još više sa samim majčinstvom".

Zar to nije osjećaj koji većina nas ima poslije izlaska iz karantene? Kada se ne možemo vratiti životima koje smo živjeli prije, zbog toga što smo to bili nekada, čak iako smo tijekom ovog perioda i priznali sebi da nismo uživali previše u tome. Onda tu je konstantan osjećaj da smo zapravo tajni agenti iz filma "Keeping Up With the Joneses"?

Pandora Sykes se u svojoj novoj knjizi pita "How Do We Know We’re Doing It Right?" (фото 2)

Ali kako knjiga "How Do We Know We’re Doing It Right" ističe, ličnost nije fiksno stanje. Radi se o konstantnim promjenama, često se potpuno raspadnemo, kako bismo se ponovo uzdigli. Možemo postati jači, ako olabavimo kontrolu. ("U odbijanju da otpustim koncept onoga što sam nekada bila, umalo sam izgubila sebe kompletno", piše autorica).

Ove 242 strane su srednji prst odlučno usmjeren ka riječi "trebalo bi". Riječi koja opravdava osjećaj kod žena da svaku odluku konstantno preispituju do beskraja, u ime napretka, da bi vodile "najbolji mogući život" i to sve pri brzini od 100 kilometara na sat. Riječ koja sugerira da postoji samo jedan ispravan način da se živi, potpuno zanemarujući stvarnost u kojoj smo sastavljeni od sijaseta identiteta.

"Ovo je podsjetnik kako da se odupremo samozadovoljstvu i nemogućnosti da jasno sagledamo izbore koje želimo napraviti i one koji nisu važni".

Pandora Sykes se u svojoj novoj knjizi pita "How Do We Know We’re Doing It Right?" (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više