Search

Pjesnikinje novog Instagram doba: Zbog ovih autorica poezija se i dalje čita

Pjesnikinje novog Instagram doba: Zbog ovih autorica poezija se i dalje čita

Imaju status super zvijezda

Tekst: BURO.


Image: Getty Images,
Unsplash

Mnogi će digitalnom dobu zamjeriti upravo digitalizaciju svega onog što smo prije poznavali kao klasično. Dok smo prije promišljeno posezali za nečime, pretjerana dostupnost dovela je do komercijalizacije, a komercijalizacija do 'potrošenosti' pri čemu imam na umu svu silu citata koji su obilježili na stotine tisuće profila i društvenih mreža, kad treba i kad ne treba, pametno i suludo potrošenih. No, dok razmišljamo je li to dobro ili loše, revolucija ide dalje, a jedna klasična forma posljednjih godina cvate. Riječ je o poeziji, i to ženskoj poeziji čija je prodaja u posljednje dvije godine dvostruko porasla. Njihove su snažne riječi prvo krenule kružiti tim komercijalnim digitalnim bespućima, no u jednom su ih trenutku prerasle te su postale stvarne književne zvijezde koje danas drže predavanja, promoviraju knjige, putuju, gostuju u emisijama, a njihove se zbirke poezije čitaju tijekom jutarnjih rituala. Zanimljivo je i kako dolaze iz svih dijelova svijeta noseći različite etničke pozadine; Indija,Velika Britanija, Somalija, Kenija, Australija, Amerika... Uglavnom sa svojih tridesetak godina stvaralaštva nagrađene su, citirane, a neke su ostvarile suradnje s glazbenim zvijezdama kao što je Beyoncé ili pak modnim kućama kao što je Gucci koja je poeziju uklopila u svoje billboarde. Upoznajte nekoliko snažnih pjesnikinja čija je vrijednost itekako premašila pridjev "Instagramski" iz našeg naslova.

Rupi Kaur

Sa svega 25 godina vjerojatno je najveća zvijezda među spomenutim autoricama, a kažu da je i svestrana poduzetnica jer se promaknula u iznimno utjecajnu mladu ženu. Ova Kanađanka indijskog porijekla svoju prvu zbirku poezije "milk and honey" prodala je u preko tri milijuna kopija te je prevedena na više od 30 jezika (dostupna je i na hrvatskom). Uz Dana Browna i Oprah Winfrey našla se na Amazonovoj listi najprodavanijih autora na američkom tržištu, a Forbes ju je uključio u svoju listu "30 under 30" najutjecajnijih mladih ljudi. Njezina jesenska turneja 2018. u SAD-u bila je rasprodana, a redoviti je gost TV emisija kao što je Jimmy Fallon Show. Druga željno iščekivana zbirka "the sun and her flowers" izašla je 2017. godine, a osim što piše poeziju, inzistira na malim slovima na početku rečenice te sama ilustrira svoje knjige.

View this post on Instagram

there is no running away. there is only staying. there is only sitting. there is only looking at the thing right in its face. and having a conversation. the two of you. you and the pain. you and the heartache. you and the betrayal. you and whatever the thing is that you are healing from. there is only leaning into it. and once it has gotten enough of your attention. it will get up and go. it will pass. and you will be onto the next sensation

Warsan Shire

Britanka somalijskog porijekla je na početku svojih tridesetih i predvodnica je nove generacije pjesnikinja. Šira javnost ju je vjerojatno doživjela kroz album "Lemonade" koji je Beyoncé objavila 2016., a u sklopu kojeg je svaka od 11 pjesama sadržavala i izgovoreni dio. Tu je poeziju napisala Warsan koja danas živi i radi u Londonu gdje je i nagrađena brojnim nagradama, a predavanja i čitanja poezije uživo diljem svijeta uvijek su rasprodana.

Yrsa Daley-Ward

Autorica, model, školovana glumica i aktivistica za LGTB prava, ova iznimno zanimljiva svestrana žena nigerijsko-jamajkanskog porijekla odrasla je u Engleskoj, u okruženju Crkve adventista sedmog dana. Njezina prva zbirka "On Snakes and Other Stories" postigla je uspjeh, no drugom zbirkom "Bone" postala je citirana autorica i stekla širu popularnost. Prošle je godine izdala zbirku memoara "The Terrible" te ove godine osvojila nagradu PEN/Ackerley Prize za nju. Svoje životno vrijeme dijeli između Londona i Cape Towna, a već smo vam predočili koliko je svestrana.

View this post on Instagram

From ‘bone.’

A post shared by Yrsa Daley-Ward (@yrsadaleyward) on

Nayyirah Waheed

Sa svega dvije zbirke "salt" i "nejma" privukla je pozornost svojim jednostavnim, a iznimno snažnim mislima. Opisuje se kao "tiha pjesnikinja" i ne dijeli gotovo nikakve informacije o sebi, životu, porijeklu zbog čega se o njoj ne zna gotovo ništa. Veliki je borac protiv digitalnog piratstva i zato redovito i bez ustručavanja proziva sve koji dijele njezine riječi bez potpisa.

Cleo Wade

Vjerojatno najkomercijalnija od naših poetičnih junakinja, autorica i aktivistica Cleo Wade prava je zvijezda na američkom tržištu. Posvetila se poeziji i prozi koju klasificiraju kao self-help literaturu, ali čini se kako joj itekako dobro ide. Njezina knjiga "Heart Talk:Poetic Wisdom for a Better Life." trenutno je jedna od najprodavanijih, a fanovi jedva čekaju skorašnji izlazak (7. listopada)  novog naslova "Where To Begin: A Small Book About Your Power To Create Big Change In Our Crazy World". Živi i radi u New Yorku te je višestruko aktivna kroz različite društvene organizacije za bolji pravedniji svijet.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više