Search

Predstavljamo vam Foliosociety, izdavačku kuću koja ima najljepše knjige. I da, želimo ih sve!

Predstavljamo vam Foliosociety, izdavačku kuću koja ima najljepše knjige. I da, želimo ih sve!

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Knjižare i manje izdavačke kuće su godinama nailazile na probleme, što zbog konstantne bitke s gigantima na tržištu kao što su Amazon ili Bookdepository, što zbog lokalnog monopola, a što zbog činjenice da, ma god binlo teško i sramotno priznati, knjige neko vrijeme generalno nisu bile u fokusu. Valjda kako se vrijeme ubrzavalo, tehnologija napredovala, a broj onih kojima pratimo svaki pokret porastao, ostali bez pozornosti i fokusa za ono što nema slike, nije vizualno zamamno i tjera nas da sjednemo, ostavimo sve drugo i posvetimo se tome. Iz tih razloga, mnoge nezavisne knjižare i izdavačke kuće bile su osuđene na propast, ali se srećom dogodio plot twist u kojem je odjednom sve što je malo, nezavisno i slobodno, zablistalo pa se svi više trudimo da podržati lokalne napore da se nešto napravi drugačije. I time nismo prezreli one velike i glavne na sceni, ali mnogo smo svjesniji što znači raditi i graditi izvan strukture monopola, koliko je teško započeti od nule i koliko takve pothvate uvijek treba podržati. Osim te sociološke promjene perspektive dogodila se i još jedna, kulturološka - rodila se istinska potreba da malo usporimo, da napravimo digitalni detoks i vratimo se nekim tradicionalnijim formatima, u čemu su knjige definitivno napravile sprint do cilja i popele se na mnogo viša mjesta kao novi stari najbolji prijatelj. Da ne pričamo o tome koliku je ulogu pandemija imala u tome i na koliko mnogo načina je promijenila publiku.

Predstavljamo vam Foliosociety, izdavačku kuću koja ima najljepše knjige. I da, želimo ih sve! (фото 1)

Nedavno je izdavačka kuća Nielsen Book iz Velike Britanije objavila rezultate istraživanja, obavljenog na 1000 ljudi, koje pokazuje da je 41 posto ispitanih počeo čitati više tijekom karantene i od tada se počeo redovito posvećivati čitanju, i to u prosjeku šest sati tjedno. Polovica ispitanih tu promjenu pripisuje činjenici da ima sad više vremena, a 35 posto tome što jedino čitanje ima umirujuće djelovanje na njih i pomaže im da na pravi način pobjegnu od (anksiozne) stvarnosti. Cjelokupna promjena u odnosu prema knjigama, koja je bila primjetna i prije početka pandemije, i u posljednjih nekoliko godina je dovela do toga da su neke sjajne izdavačke kuće još snažnije nego što su bile prije i da su se ohrabrile i napravile neke inovativne korake. Jedna od njih je i The Folio Society, izdavačka kuća koja objavljuje toliko lijepe knjige da su na granici između knjige za čitanje, coffee table knjiga koje želite pokazati svima i malih remek-djela koja biste uokvirili i stavili na zid.

Predstavljamo vam Foliosociety, izdavačku kuću koja ima najljepše knjige. I da, želimo ih sve! (фото 2)

The Folio Society postoji duže od 70 godina i od samih početaka su imali ideju fokusirati se samo na najbolje od najboljeg, kad su naslovi u pitanju. Strog, ali bez greške, The Folio Society je brzo postao mjesto na koje se svraća po klasike provjerene kvalitete ili, pak, najnovije naslove, a ono što su započeli četrdesetih, sada je doseglo svoj vrhunac. Njihova osnovna ideja je da najbolji literarni radovi zaslužuju i adekvatan dizajn te da je kupiti njihovu knjigu daleko više od kupovine obične zanimacije za čitanje. I to mnogo više jer su knjige koje proizvode poslastica za oči i predmeti koji se izrađuju u malim serijama, a u kojima su tipografija, ilustracija, papir, tisak, tehnika uveza, a i samo djelo, jedna harmonična cjelina. Kako sami kažu iz kuće: "Naš cilj je stvoriti knjige koje su jedinstvene u svojoj estetici i kvaliteti, a to je ono što kolekciju Folio knjiga čini zapravo kolekcijom umjetničkih radova".

Predstavljamo vam Foliosociety, izdavačku kuću koja ima najljepše knjige. I da, želimo ih sve! (фото 3)

I to nije hvalisavo pretjerivanje jer izdavači zaista surađuju sa mastermindovima ilustracije, grafike i tipografije diljem svijeta te velikim brojem znanstvenika iz brojnih područja, pa na svakom od naslova radi čitav tim stručnjaka, koji u suglasnosti s autorom, ako je to moguće, razrađuje posebnu temu i dizajn, a nerijetko su u kreiranje knjige uključene i relevantne arhivske fotografije ili dodatne ilustracije koje pobliže opisuju radnju. O tome koliko su ilustracije kvalitetne, a njihovi autori najpoznatija imena svjetske ilustratorske scene, svjedoči i činjenica da je velik broj njihovih knjiga pokupio značajne internacionalne nagrade za ilustraciju, dizajn i tisak, a dva najnovija izdanja, "Sofia's World" Jostein Gaarder i "Kinderd" Octavije Butler su ušla u najuži izbor za nagradu za ilustraciju knjige londonskog  Victoria & Albert Museuma, čiji će dobitnici biti objavljeni u drugoj polovici lipnja. I dok je nekada, na svojim počecima The Folio Society bio baš to - društvo ljubitelja listova, a knjige dostupne za kupnju samo članovima, u suvremeno doba, ove književne ljepote više nisu ekskluziva i njihovo je poručivanje omogućeno svima. Jedini je problem što se vjerojatno nećete moći odlučiti koju naručiti. 

Leave a comment

više