Search

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu

Tekst: BURO.


Ne želimo zvučati previše pesimistično ali onaj shit storm iz 2020. se nemilosrdno prelio i u 2021. godinu. Iako se svi nadamo da ćemo s vremenom imati sve manje i manje oblaka nad glavom i da će se, konačno, razdaniti svima na svim meridijanima, situacija je trenutno takva da nam je malo zdravog eskapizma itekako potrebno. A što više govori “bijeg” nego nekoliko dobro odabranih knjiga?

S obzirom na to da smo uvjereni da se slažete s tim, zaokružili smo najbolje knjige koje su tek izašle iz tiska, a koje će nam obilježiti ovo proljeće. Od debitantskih romana preko nastavaka koje smo čekali pa do zbirke nevjerojatnih priča, sve što poželite i ono čega se možda niste ni sjetili.

“LUSTER”

RAVEN LEILANI

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu (фото 1)

Dugoočekivani debitantski roman Raven Leilani koji ste do sada negdje već sigurno vidjeli, ako ništa drugo onda barem na Instagramu ili Twitteru koji bruje o njemu. Protagonistkinja romana je crnkinja Edie, sluđena milenijalka sa izluđujućim milenijalskim problemima. Želi se baviti slikarstvom, ali je zarobljena u uredskom poslu prepunom prilično nadobudnih bjelaca. Ulazi i izlazi iz odnosa brzinom svjetlosti i to sve pogrešnijih. A onda se pojavljuje Eric: tip srednjih godina, bjelac, u nekoj vrsti otvorenog braka, koji ima usvojenu kćerku, i sve se prilično i intenzivno mijenja. Knjiga je već američki bestseller, a dobila je i Kirkus nagradu, tako da ju svakako vrijedi dodati na listu.

“ZELENE VOĆKE”

WIOLETTA GREG

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu (фото 2)

"Zelene voćke" su književni portret seoskog života u komunističkoj Poljskoj sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća. Ovo selo i njegova realnost predstavljeni su iz perspektive Viole, djevojčice koja živi u selu, čija je stvarnost protkana maštom, bajkama i praznovjerjem. Viola ima dvije velike strasti: sakupljanje etiketa s kutija šibica i slikanje. Talenat za slikanje odvest će ju do natjecanja na kojem se predstavlja crtežom Moskve. To natjecanje neočekivano postaje predmet kontroverzi, a malo po malo se i otkriva da Violino selo krije mnoge tajne, dok njemačko i sovjetsko "gurkanje" postaje sve intenzivnije i obilježava živote stanovnika.

“FLAJŠMAN JE U ŠKRIPCU”

TAFFY BRODESSER-AKNER

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu (фото 3)

Bestseller prema mišljenju mnogih magazina i novina je priča o Flajšmanu koji samo što je okončao svoj petnaestogodišnji brak. Nije bilo lako, ali nije bilo baš lako ni u takvom braku i Tobi je sada ako ništa drugo siguran da zna kako će mu izgledati život ubuduće. Puno slobode, vikendi i svaki drugi školski praznici provedeni s djecom, poneka svađa oko njihovog odgoja, i sitna prepucavanja. Ipak, jednog dana u prilično nezgodnom trenutku njegova bivša žena dolazi, ostavlja mu djecu i zauvijek odlazi i to taman kad je uspio pronaći balans u svom novom samačkom životu. Dok žonglira profesiju, roditeljstvo, svoju probuđenu seksualnost, novostečenu popularnost i slobodu, protagonist aktivno traga za ženom i analizira svoj propali brak.

“VRIJEME PRIJE JEZIKA”

MONIKA HERCEG

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu (фото 4)

Već od zbirke "Lovostaj" bilo je jasno da je Monika Herceg ime koje ćemo pratiti i čiju ćemo svaku novu objavu iščekivati s radošću. Konačno je došlo i vrijeme za to, i u svojoj novoj zbirci poezije Monika donosi, kako kaže Marko Pogačar, pjesme koje se čitaju u jednom dahu. Njena poezija je nježna, iskrena i u ovom trenutku i neobičnom vremenu u kojem smo, nevjerojatno utješna, a Monika Herceg je još jednom dokazala da je vrijedna sve hvale, zrela, kompletna i nevjerojatno talentirana autorica.

“FIRST PERSON SINGULAR”

HARUKI MARAKAMI

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu (фото 5)

Ako vam je korona ubila već ionako kritičan raspon pažnje, kratke priče su uvijek dobro rješenje. A ima li boljeg izbora od novog Murakamijevog djela, zbirke od osam prilično trippy priča? Odgovor znate već i sami. Kao što naslov sugerira, svaka od priča je ispričana u prvom licu jednine i ostaje prilično nejasno je li neka osoba sam Murakami ili ne. Muzika, razmišljanja o mladosti, bejzbol, prijateljstva, veze, "First Person Singular" otvara gotovo sva pitanja i ostavlja čitatelju da odluči hoće li vjerovati da je u pitanju fikcija ili biografija, što cijelu stvar čini još zanimljivijom.

“U PROLJEĆE”

KARL OVE KNAUSGARD

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu (фото 6)

Nakon jesenje i zimske knjige, koje su bile napisane u formi kratkih eseja, kako kalendarski i treba, došlo je vrijeme za proljeće. "U proljeće" donosi dnevnički zapis oca i njegovog odnosa s četiri mjeseca starom kćerkom. Pratimo ih kroz jedan proljetni dan, od jutra do večeri, a priča koja se plete je iskreno i otvoreno iznošenje srceparajućih obiteljskih događaja i traumi, začinjeno bezuvjetnom ljubavlju prema kćerki ali i neprestanim preispitivanjem vlastite podobnosti, sposobnosti, odgovornosti, mogućnosti.

“SRNEĆA LEĐA”

ANA MARIJA GRBIĆ

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu (фото 7)

Svako ljudsko postojanje je na kraju dana istovremeno i veoma obično i sasvim neobično. To zna i Ana Marija Grbić i zato se u novoj knjizi posvetila pričanju fascinantnih, maštovitih priča iz ljudske svakodnevice. U običnosti je našla sve ono za čime tragamo kroz život, svu uzvišenost, tragičnost, grotesku, komičnost, i podsjetila nas zašto je svaki život, svako postojanje, tako fantastično i neponovljivo.

“KLARA AND THE SUN”

KAZUO ISHIGURO

Reading lista za proljeće: s ovim knjigama ulazimo u sezonu (фото 8)

"Klara and the Sun" se prije svega poigrava s perspektivom, zato što donosi priču iz vizure Klare, "umjetnog prijatelja" koji promatra svijet sa svoje police u trgovini čekajući dan da neki kupac odabere baš nju. To je jedino za čime Klara čezne, da postane nečiji prijatelj, međutim, kada se pojavi prilika za to, Klara je upozorena da to možda i nije najbolji scenarij jer, što god da se dogodi, ne treba baš vjerovati obećanjima ljudi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više