Search

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Ne znamo je li do podcasta koji postaju sve popularniji ili do sve manje slobodnog vremena u kojeg pokušavamo prekrojiti i uklopiti ono što imamo s onim što želimo, ali audio knjige doživljavaju svoj boom. Tome, istina, doprinosi i činjenica da sve više poznatih imena filmske industrije "posuđuje" svoje glasove i čitaju nam neke od najpoznatijih romana, pa takvo slušanje, (da ne kažemo čitanje) knjige postaje moćno iskustvo za pamćenje koje pomalo nalikuje nekoj sasvim intimnoj monodrami. Recimo kao, Colin Firth na sceni, a u publici samo jedna osoba - vi. Pre-lije-po.

Dobre knjige imaju mogućnost da nas odvedu u neki drugi svijet, na daleke destinacije, u nečije tuđe priče i probleme, a najbolji doživljaj pružaju audio knjige koje sve to skupa uspijevaju "oživjeti". Zamislite da provedete lijeno nedjeljno popodne s Meryl Streep, ili odete u šetnju i mini izlet s Laurom Dern. Predivno, zar ne? Zato slušalice na uši i uživajte u bijegu u svijet književnosti. Od klasika do novijih naslova, donosimo vam šest romana koje možete besplatno slušati dok uživate na svježem zraku u vikend šetnji.

"The Wonderful Wizard of Oz"

Čita: Anne Hathaway

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 1)

Tko se bar jednom u starijim godinama nije vratio na klasike djetinjstva poput "Čarobnjak iz Oza", "Mali princ", “Alisa u Zemlji Čudesa”, taj ne zna što je pravi eskapizam. Dječje knjige daju nevjerojatan osjećaj sigurnosti, pritom, imaju i znatno zreliju i mudriju dimenziju koju je moguće vidjeti tek s distance, i tek u starijim godinama. Zato predlažemo jedno bježanje preko duge, i to uz Anne Hathaway. Sjajna prilika da se pridružimo Dorothy na putu u Oz i u avanturama koje znamo napamet, ali koje tako čarobno zvuče kad nam ih neko čita. Pravi povratak u djetinjstvo.

(P.S. ako se navučete na umirujući Annein glas, čita i "Princezine dnevnike". Samo kažemo.)

Slušajte ovdje

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 2)

"Heartburn", Nora Ephron

Čita: Meryl Streep

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 3)

Kako Meryl Streep i glumi u ekranizaciji ovog romana iz 1986. godine, ovaj spoj je toliko logičan i prirodan, da ne bismo mogli zamisliti nikog drugog u ovoj ulozi. Streep maestralno mijenja uloge i raspoloženja, kao što nam je to već poznato, a slušati je u nekoliko uloga, pored glavne koja je baš njezina, je čista uživancija. Ephron je majstorica u prikazivanju emotivnih odnosa i problema u vezama, a ova knjiga se bavi pričom ženom koja u sedmom mjesecu trudnoće otkriva da je njezin muž zaljubljen i ima aferu s drugom. Rachel Samstat, koja inače piše o kuhanju, između želje da vrati Marka Feldmana, ali i da ga vidi mrtvim, pripovijeda cijelu situaciju, ali i dijeli neke od svojih omiljenih recepata. "Heartburn" je pravi vrtuljak ljubavi, izdaje i gubitka, tako da ako ste raspoloženi, udobno se smjestite.

Slušajte ovdje

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 4)

"Becoming", Michelle Obama

Čita: Michelle Obama

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 5)

Bilo da je "volite" ili ne, složit ćemo se da je stvarno, što bi se reklo, posebno iskustvo slušati nekoga kako čita svoju autobiografiju. Praktički kao da sjedite s Obamom na terasi, pijete kavu i započinjete partiju pasijansa, a ona vam priča o svom životu. A ima tu svašta za ispričati, jer realno bivša prva dama SAD-a je moćna sila, i to ona s puno stila, pameti i duha. A i jedina prva dama koja je osvojila nagradu Grammy, i to baš za album ove audio knjige.

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 6)

"Sluškinjina priča", Margaret Atwood

Čita: Elisabeth Moss

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 7)

Ako vam serija nije bila dovoljna, onda Elisabeth Moss još jednom oživljava republiku Gilead. Samo ovaj put uz mnogo više detalja iz Offredinog života prije Gileada. Puno sjećanja, puno unutrašnjih monologa, puno maglovitih uspomena, koje pripovijeda Moss i na momente zvuči kao da gledamo neke neobjavljene epizode čuvene serije.

Slušajte ovdje

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 8)

"The End of the Affair", Graham Greene

Čita: Colin Firth

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 9)

Nakon što nas je Almodóvar u svojoj listi filmova podsjetio na to koliko volimo "Kraj jedne ljubavne priče"  i koliko je Ralph Fiennes predivan u ovoj ulozi (kao i u većini ostalih, osim kao Voldemort, okej) stiže i još jedna radosna vijest. Drugi omiljeni, idealan dečko s velikog ekrana čita ovaj književni klasik. Ako vam treba prava poslastica i uživanje na svim nivoima, onda se ono zove Colin Firth koji vam nešto više od šest sati čita. Za zaplakati od sreće. Njegova perfektna dikcija, ritam, britanski naglasak, apsolutno sve je na mjestu da bi Greenovo pisanje dobilo sasvim novi izraz. Snažno i očaravajuće.

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 10)

"Little Women", Louisa May Alcott

Čita: Laura Dern

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 11)

Knjiga "Male žene" je kultni klasik, podsjetile su nas na snagu i važnost ženskog trija u popularnoj kulturi, i prošle godine, taj je klasik oživljen pod redateljskom palicom Grete Gerwig, koja je napravila prelijepu adaptaciju, sa sjajnom ekipom koju čine Emma Watson, Florence Pugh, i da, Laura Dern. Tako da, kad je audio knjiga u pitanju, tko bi mogao biti bolji za taj posao nego Dern, odnosno Marmee osobno? Dern su se pridružile Suzanne Toren, Lauren Fortgang te Allison Hiroto i slušati ih zajedno je nevjerojatno lijepo.

Šest sjajnih audio knjiga koje čitaju poznati (фото 12)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više